Connect with us

Вработување

Како технологијата ќе влијае врз работните места?

Објавено

на

Во извештајот на Светскиот економски форум за трендовите во развојот на бизнисот и работните места во наредните четири години, основната идеја на студијата се базира на фактот дека забрзаниот технолошки напредок “ја поместува границата помеѓу деловните активности што ги спроведуваат луѓето и оние што се вршат од машини и софтверски програми.”

Во четвртата индустриска револуција, компаниите се стремат да користат ИТ решенија за зголемување на ефикасноста, проширување на нивниот бизнис на нови пазари и развој на нови производи за генерации кои се чувствуваат во дигиталниот свет како домаќини.

Во текот на следните четири години, главните развојни фактори ќе бидат масовната употреба на уште побрз мобилен интернет, вештачка интелигенција, анализа на големи податоци и технологија во облак. Се претпоставува дека повеќе од три четвртини од фирмите ќе користат една од горенаведените решенија во бизнисот на дневна основа до 2022 година.

Како резултат на тоа, исто така, ќе се промени начинот на кој ќе работат на производство и дистрибуција на стоки, кој ќе биде важен дел може да има решение како блокчејн, која ја исклучува улога на медијатор (посредник) во овој процес.

Исто така, се очекува значителен напредок во начинот на кој ќе функционира ИТ инфраструктурата – од серверски системи до телекомуникации. Сето ова ќе бара некои сосема нови решенија во однос на безбедноста на податоците, безбедноста на компјутерските мрежи и заштитата од различни видови злоупотреби.

Предизвикот на промените значи дека компании и земјите имаат многу да се инвестира во преквалификација на постојната работна сила. Бројни работни места ќе исчезнат, бидејќи тие ќе бидат водени од роботи и компјутери, но ќе се појават нови интереси.

 

Банки

Оглас за вработување во Капитал Банка

Објавено

на

Капитал Банка АД Скопје има потреба од вработување на 4 лица за позиција Референт на благајна за Скопје: (more…)

Продолжи со читање

Банки

Оглас за вработување во Силк Роуд Банка АД Скопје

Објавено

на

СИЛК РОУД БАНКА АД СКОПЈЕ нуди можност за работа во динамична, квалитетна и пријатна работна средина, со можност за личен развој и професионален напредок.  (more…)

Продолжи со читање

Банки

Оглас за вработување во НЛБ Банка

Објавено

на

НЛБ Банка е една од водечките Банки во Р.Македонија и лидер на пазарот во делот на современи банкарски услуги. Својот успех го темели на имплементацијата на висококвалитетни стандарди во работењето, модерната инфраструктура на информатичката технологија и успешната пазарна стратегија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange