Connect with us

Останато

Како се појавија централните банки во Европа?

Објавено

на

Централна Банка

 Историски гледано, според многу историчари, улогата на централната банка  расте од основањето на Банката на Англија во 1694 година. Сепак, генералното тврдење е дека концептот на модерна централна банка не се појавил до 20 век и претставува одговор на проблемите во системите за комерцијално банкарство.

Помеѓу 1870 и 1914 година, кога светските валути биле врзани со златниот стандард (gold standard),  одржувањето на ценовна стабилност било многу полесно, бидејќи количината на достапно злато било ограничена. Следствено, монетарната експанзија едноставно не можела да се појави од политичка одлука за печатење повеќе пари, па затоа инфлацијата била полесна за контрола. Централната банка во тоа време била првенствено одговорна за одржување на конвертибилноста на златото во валута односно за издавање белешки врз основа на златни резерви на земјата.

На почетокот на Првата светска војна,  златниот стандард бил напуштен и станало јасно дека во време на криза, владите се соочуваат со буџетски дефицит (големи трошоци за финансирање на војната) и со потреба од повеќе ресурси. Така, одлучиле дека ќе нарачаат печатење на поголема количина на пари. Со оваа одлука тие се соочиле со зголемена инфлација. По војната, многу влади решиле да го вратат златниот стандард, се со цел да се обидат да ги стабилизираат своите економии. Со ова се зголемила свеста за важноста на независноста на централната банка од која било политичка партија или администрација.

Централна Банка

После Големата депресија и последиците од Втората светска војна, светските власти доминантно учествувале и го поддржувале враќањето на централните банки. Ова гледиште произлегува главно од потребата да се воспостави контрола над дестабилизираните економии. Покрај тоа, новите независни држави се одлучиле да ја задржат контролата над сите аспекти од работењето на нивните земји – реакција против колонијализмот. Подемот на успешни економии во источниот блок исто така бил одговорен за зголемено мешање на владата во макроекономијата. Меѓутоа, на крајот, независноста на централната банка од владата се врати во мода во западните економии и преовладува како оптимален начин да се постигне либерален и стабилен економски систем.

Останато

Договорот на ОПЕК ја дига цената на нафтата

Објавено

на

Цената на нафтата на светскиот пазар драматично се зголеми по веста дека ОПЕК во Виена одлучи да го зголеми производството на стратешки суровини во количини многу под претходниот најава на Саудиска Арабија, како и од очекувањата на берзата. Барел се зголемува за 3% по веста дека картелот го зголемува производството на нафта за само 600.000 барели дневно.

Брент Северно-атлантската нафта (“Brent”) порасна за 2,29 долари односно на 75,34 долари (3,1 %) пред да падне на 74,60 долари. Нафтеното барел во Тексас се зголеми за 1,90 долари – на 67,44 долари. Порастот на цените се должеше на вознемиреноста на берзата што, како резултат на растот на побарувачката и закрепнувањето на економијата, годинава може да резултира со дефицит на нафта на светскиот пазар, поради одлуката на ОПЕК да ги зголеми испораките за само 0,5%.

Русија, лидерот на сојузот на 11 петрохемиски производи кои се дел од ОПЕК на крајот од 2016 година, постигнаа историски договор за заедничко “вртење на славините„до крајот на 2018 година, се заложија за зголемување од околу 1,5 милиони барели дневно пред состанокот во Виена.

Продолжи со читање

Останато

19.000$ изедени од стаорец

Објавено

на

Сеуште не е утврдено дали еден или или повеќе злосторници го извршиле кривичното дело, но во североисточна Индија забележан е интересен случај. Имено, банкомат бил “изеден„ од стаорец во вредност од 19.000 долари.

Кога полицијата заедно со претставниците на банката дошле на местото на настанот, еден од “злосторниците„ бил пронајден во банкоматот заедно со изедените банкноти. Наводно стаорецот влегол во банкоматот преку дупка за кабли.

Денес, во индискиот град Тинсукиа, официјално започнува истрага за немилиот настан.

Продолжи со читање

Останато

Економијата на Полска

Објавено

на

Полската економска слобода е 68,5, што ја прави 45-то најслободна во според индексирањето за 2018 година. Неговиот вкупен резултат се зголеми за 0,2 поени, со подобрена фискална стабилност и слобода на трудот, што го надмина падот на владиниот интегритет. Полска е рангирана на 21 место меѓу 44 земји во регионот на Европа, а нејзиниот вкупен резултат е под регионалниот просек, но над светскиот просек.

Приоритизацијата на трошоците за социјална помош ги поттикна инвеститорите да ги намалат проекциите за економски раст во Полска за следните неколку години. Минатите структурни реформи, како што се трговската либерализација, ниските корпоративни даноци и пријателското регулаторно опкружување, ја олеснија транзицијата кон пазарно ориентирана економија. Преостанатите системски предизвици вклучуваат недостатоци во патната и железничката инфраструктура, строгите работни односи, слабиот комерцијален судски систем, владината бирократија и оптоварениот даночен систем за претприемачи. Исто така, потребни се реформи за да се поткрепи независноста на судството и да се намалат можностите за корупција.

Трговијата е исклучително важна за полската економија; комбинираната вредност на извозот и увозот изнесува 101% од БДП. Просечната применлива тарифа изнесува 1,6%. Општо земено, владините политики нема значително да влијаат на странските инвестиции.

Зголемениот банкарски сектор стана поконкурентен, а пазарите на капитал се прошируваат. Најпознати банки се: УниКредит, Сантандер и ИНГ Груп.

 

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange