Connect with us

Странски банки

Како Русија го решава конфликтот на интереси во Sberbank?

Објавено

на

Sberbank по речиси 30 години ќе добие нова структура на управување која ќе го реши конфликтот на интереси и невообичаената положба во која Руската централна банка ем е нејзин контролор односно регулаторно тело кое ја надгледува нејзината работа и истовремено сопственик на мнозинскиот удел.

Русија секако, не се откажува од целосната државна контрола над една од најуспешните руски банки која во многу случаи ја следи и националната монетарна, фискална и економска политика. Затоа уделот кој досега го поседуваше Централната банка на Русија ќе го преземе Владата во Москва.

Тоа значи дека повторно Sberbank ќе има централизирано управување, но од друга страна нејзината работа без конфликт на интереси ќе може да биде под надзор од страна на Централната банка. Трансакцијата од една во друга државна руска институција е процента на 39 милијарди долари.

Странски банки

JP Morgan Chase е доминантна банка на пазарот на благородни метали

Објавено

на

Во текот на 2020 година, „JP Morgan Chase” имаше рекордни приходи од трговијата со скапоцени метали, околу една милијарда долари и далеку ги надмина своите ривали. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

#EdgarsChristmas (Божиќот на Едгар): Посебна божиќна реклама за оваа невообичаена година

Објавено

на

Веќе трета година по ред, Групацијата Ерсте подготви анимирана реклама посебно наменета за божиќните празници, што несомнено ќе Ви го привлече вниманието со својата креативност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка обезбеди 12 милијарди долари за борба против Ковид-19

Објавено

на

Светската банка издвои 12 милијарди долари за набавка и дистрибуција на вакцина против коронавирусот, како и за тестови и лекови за борба против ковид-19, рече претседателот на Светска банка Дејвид Малпас на состанокот на министрите за финансии на Г20 и централните банки во петокот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно