Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Банки

Како работат банкоматите?

Објавено

на

Банкоматот е едноставно терминал за податоци со два влезни и четири излезни уреди. Како и секој друг терминал на податоци, банкомат мора да се поврзе и да комуницира преку host процесор. Домашниот процесор е аналогно на интернет провајдер (ISP) со тоа што е портал преку кој сите различни банкомати станат достапни за сопственикот на картичката (лицето кое сака пари).

Влезните уреди на банкоматите се:

  • Читач на картичка;
  • Тастатура со бројки за пин.

Излезните уреди на банкоматите се:

  • Звучници;
  • Екран;
  • Принтер на потврда за подигнати средства;
  • Депонент за готовина.

Повеќето host процесори можат да поддржат или  leased-line или dial-up машини. Leased-line се поврзуваат директно со host процесорот преку четирижична телефонска линија од точка до точка. Dial-up банкомати се поврзуваат со host процесорот преку нормална телефонска линија користејќи модем и бесплатен телефонски број, или преку интернет-провајдер со користење на локален пристапен број повикан од модем.

Leased-line банкоматите се користат за локации со многу висок волумен, поради нивната способност за пренасочување, а dial-up банкомати се претпочитаат за продавачите на мало, каде што трошоците се поголем фактор отколку волуменот. Почетната цена за dial-up машина е помалку од половина од таа на leased-line банкоматите.

Host процесорот може да биде во сопственост на банка или финансиска институција или може да биде во сопственост на независен давател на услуги. Процесорите кои се во сопственост на банката вообичаено ги поддржуваат само машините во сопственост на банките, додека независните процесори ги поддржуваат машините во сопственост на купувачите.

Домашни банки

Караван на Охридска Банка наменет за мали и средни претпријатија

Објавено

на

Охридска банка Сосиете Женерал неодамна го започна својот караван на средби со малите и средни претпријатија низ земјата. Целта на овој караван е непосредна комуникација со клиентите и отворена дискусија за сите предизвици со кои се соочуваат компаниите, како и експертски пристап во насока на подобрување на работата на компаниите и унапредување на меѓусебната соработка.

Во центарот на вниманието на овие работни средби беше неодамна пласираната кредитна линија во соработка со Европската Банка за Обнова и Развој, позната како “Партнер+” кредит.

Имено, станува збор за кредитна линија наменета за малите и средните претприjатија со можност за грант од 15% финансиран од Европската унија, која се карактеризира со максимален износ на поединечен кредит до 1 000 000 евра, грејс период до 12 месеци, конкурентна каматна стапка, минимален рок за враќање на кредитот – 18 месеци и максимален рок за враќање на кредитот – 10 години, како и 15% грант пресметан на износот на финансираната инвестиција, овозможен од Европската унија. Дополнителен бенефит е користењето на бесплатни консултантски услуги од страна на стручни консултанти, ангажирани од ЕБРД, што придонесува и за повисоко ниво на квалитет на проектите финансирани со Партнер + кредитната линија.

Во текот на вчерашниот ден во Охрид се одржа трета работилница по ред, организирана од Охридска Банка, со цел подобро запознавање на претставниците на малите и средни претпријатија со поволностите на Партнер + кредитот, На работилницата преку панел дискусија на која учествуваа преставници од Охридска банка и претставници на стручните консултатни од проектот за поддршка на конкурентноста на МСП, како и директна дискусија со присутните претставници на малите и средни претпријатија, беа споделени детални информации за начинот и процесот на апликација и одобрување на кредити од кредитната линија Партнер +. Претходно вакви работилници се одржаа во Скопје и Штип.

Преку одржаните работилници досега, над 150 претставници на мали и средни претпријатија се запознаа со можностите за зголемување на инвестициите во рамки на своите компании преку користење на оваа поволна кредитна линија.

Повеќе информации за Партнер+ кредитот, за правни лица може да причитате на веб страницата на Банката, во мрежата на експозитури на Охридска Банка, како и на Контакт центар 02 15 050.

Продолжи со читање

Домашни банки

Охридска банка Сосиете Женерал главен спонзор на 59. издание на “Охридско лето”

Објавено

на

Охридска банка Сосиете Женерал и оваа година е главен спонзор и поддржувач на една од најзначајните културни манифестации во земјата – Охридско лето, одбележје на градот Охрид. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Централната банка на Англија лансира нова банкнота од 50 фунти

Објавено

на

Портрет со ликот на Алан Тјуринг, англиски математичар, логичар и криптограф, ќе биде претставен на новата банкнота од 50 фунти која ќе ја лансира Централната банка на Англија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange