Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Како НЛБ Групацијата стигна до 100 милиони евра профит за само 6 месеци?

Објавено

на

НЛБ Групацијата на банки која стои и зад НЛБ Банка во Македонија, за првите шест месеци од годинава стигна до профит од речиси 100 милиони евра, што е одличен раст за нив споредено со истото полугодие лани.

Според информациите кои ги сподели NLB Group растот на приходите се должи на подобреното кредитно портфолио, на зголемените приходи од провизии, поголемиот износ на приходи од камати и зголемените депозити.

НЛБ Групацијата во првото полугодие од годинава остварила оперативни приходи од 275,4 милиони евра, од кои профит или добивка се пресметани вкупно 94,3 милиони евра.

Вкупниот нето приход од работење изнесуваше 257,4 милиони евра, што претставува зголемување од YoY за 6% (H1 2018: 243 милиони евра). Зголемувањето се заснова на повисоки нето приходи од камати (зголемување од 5% на годишно ниво) и приходи од нето такси и провизии (3% зголемување на годишна основа). Нето приходите од камати се зголемија во сите банки на Групацијата како резултат на растот на обемот на заемите и пониските трошоци за камати. Нето-заемите на клиентите беа за 2% повисоки отколку на крајот на 2018 година, додека депозитите пораснаа за 3%. Растот главно се должи на депозитите на мало, кои се зголемија за 313,3 милиони евра или за 4% во првите шест месеци. Нето каматната маргина остана стабилна, а трошокот за ризик беше 0 bps“ соопштија од NLB Group.

Меѓу новитетите кои ги најави НЛБ Групацијата по остварување на позитивните финансиски резултати и остварување на среднорочните финансиски цели, е отворање на нова компанија за лизинг. Со тоа, НЛБ ќе го надополни својот асортиман на производи со најсовремени решенија за лизинг кои се фокусираат на мобилност во Словенија и последователно во регионот.

По успешно завршената приватизација на НЛБ, одредени заложби престанаа да се применуваат, меѓу нив и забраната за закупни активности, се меѓу другите одлуки на Надзорниот одбор.

Денес НЛБ објави и свикување на 34-то Генерално собрание на што ќе се одржи на 21 октомври 2019 година на кое ќе се предложат измени и дополнувања на постојниот систем на надоместоци за членовите на Надзорниот одбор по приватизацијата на Банката.

Продолжи трендот на подобрување на квалитетот на кредитното портфолио. Учеството на НЛП падна на 6,0%, додека меѓународно споредливиот однос НПЕ се намали на 4,1% (во согласност со упатствата за ЕБА), што е многу близу до среднорочната цел (4%). Вкупниот однос на капиталот за групата НЛБ на крајот на јуни достигна 16,5%, што е над регулаторните услови. Затоа, НЛБ Групацијата е на добар пат кон исполнување на среднорочните финансиски цели и покрај сè поголемиот предизвик на економското опкружување со ниски каматни стапки.

Анализи

Сите луѓе на министерката – Кој ќе ја советува првата финансиерка?

Објавено

на

Новата министерка за финансии Нина Ангеловска го откри тимот на советници и соработници со кои ќе соработува во текот на нејзиниот мандат. Веднаш стигнаа и првите реакции на дел од експертите кои се пожалија дека некои медиуми погрешно информирале за видот на нивниот ангажман. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Дали банките можат да ги “преживеат” негативните каматни стапки?

Објавено

на

Ширењето на неконвенционалните монетарни политики се заканува дека ќе постави опасни и непредвидливи повратни врски, сметаат финансиските аналитичари од САД кои одблиску ги следат негативните каматни стапки. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Телеком ќе дели 26 милиони евра дивиденда – Колку ќе се “офајдат” акционерите?

Објавено

на

Македонски Телеком ќе дели дивиденда од добивката остварена за 2018 година, која овој пат изнесува солидни околу 26 милиони евра. Телекомуникацискиот оператор на акционерите ќе им подели по 18,5 денари по акција. Во сопственичкиот удел на компанијата државата учествува со 34% од акциите со право на глас, a Камени Мост комуникации АД Скопје со 51%, додека пак малцинските акционери заклучно 31.12.2018 имаат удел од 2,7%. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange