Connect with us

Депозити

Како настанала касичката во облик на прасе?

Објавено

на

Долго време пред да се изградат првите банки, колку што знаеме во 15 век, луѓето обично своите заштеди ги чувале во тегли за кујна. Во тие денови, кујнскиот прибор во обичните рурални домаќинства бил направен од глина наречена “pygg” (прасе).

Кога луѓето имале паричка или две за да ги заштедат, тие ги ставале во теглата од глина “pygg” (прасе).

Зборот за прасе од стариот англиски јазик бил „picga“. Зборот еволуирал во „pigge“ веројатно затоа што прасињата на фармите се тркалале во кал во која имало глина и во наредните 200-300 години, глината (pygg) и животните (pigge) на крајот значеле исто.

Во 19 век, грнчарите започнале да прават „кутии за пари“ во форма на прасиња. Оваа постапка ги воодушевила децата кои биле охрабрени да заштедат пари.

Првите модели имале само пресек во горниот дел за ставање монети и без дупка на дното, па касичката во вид на прасе морала да се крши за да се извлечат парите.

Подоцна, моделите еволуирале и се модернизирале, па во денешно време има голем број варијации на најпознатата касичка за чување на пари – касичката во облик на прасе!

Депозити

Швајцарските клиенти почнаа да ги повлекуваат своите депозити од банките

Објавено

на

Една од главните активности на банките е да приберат што поголем број на депозити од нивните клиенти. Сепак, швајцарските приватни банкари се жалат дека некои нивни клиенти повлекле голем дел од своите пари од банките за да ги чуваат безбедни, и покрај фактот дека оваа земја има репутација како најбезбедно и најсигурно место во светот за складирање пари за богатите инвеститори., пренесува CNN. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Данскиот експеримент дава резултати – „Заштедувате, но истовремено и инвестирате“

Објавено

на

Најновата анкета меѓу банките во Данска покажува дека до 1 јануари 2020 година во оваа земја се отворени нешто повеќе од 50.000 инвестициски штедни книшки. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите за физички лица

Објавено

на

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите за физички лица во МКД и ЕУР од 0,01 до 0,52 процентен поен. Новите каматни стапки се со важност од 15.1.2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно