Connect with us

Останато

Како изгледаше огласот за првото вработување во Амазон!?

Објавено

на

Џеф Безос го објавил првиот оглас за вработување за првото работно место во „Amazon“ од август 1994 година и е потполно во согласност со начинот на кој Безос и денес го води своето технолошко царство.

„Го објавив својот прв оглас за работа од пред 25 години, кога се уште немав одлучено дека компанијата ќе се нарекува „Amazon“. Како да беше вчера“, напиша Безос.

Тогашното име на компанијата било „Cadabra“, скратена верзија од магионичарскиот израз „абракадабра“, но истото било променето откако адвокатот на Безос му рекол дека името звучи очајно.

Во огласот се наведува дека бара „исклучително талентирани програмери за помош во зачетокот на интернет трговијата“. И со истите високи стандарди кои Безос денес ги бара, напишал дека кандидатите би требало да бидат во состојба да изградат големи сложени системи „за отприлика една третина од времето за кое повеќето компетентни луѓе сметаат дека е возможно“.

Таа работна етика станала важен принцип во компанијата и му помогнала на Безос да го претвори „Amazon“ во компанија која моментално има пазарна капитализацијa од 866,3 милијарди долари.

Во своето прво писмо до акционерите во 1997 година, Безос внимателното вработување го оценил како „најважниот елемент за успехот на компанијата“.

„Успехот во изминатата година е плод на талентирана, паметна и вредна група и се гордеам што сум дел од овој тим. Поставувањето на високи стандарди во нашиот пристап за вработување беше и ќе биде и понатаму најважниот елемент во успехот на „Amazon”“, гласи неговата изјава, а две децении подоцна, високите стандарди се уште се клучна тема.

Останато

Во последниот квартал од 2020 година имало 151.972 невработени од вкупно 941.524 активни лица

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесувало 941.524 лица, од кои вработени биле 789.552, а 151.972 лица се невработени. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Објавено

на

Сметководството е врската меѓу стопанството и институциите, а од неговото непречено извршување зависат сите економски процеси. Анкетата што ја направи Комората на сметководители меѓу своите членови покажа дека речи 65 отсто од сметководителите биле заболени Ковид-19 или биле во изолација поради контакт или заболен член на семејството. Во такви услови е јасно дека не е возможно работата да се одвива непречено и повторно се поставува прашањето дали ќе се донесе разумна одлука за  роковите за поднесување на завршни сметки и финансиски извештаи да се усогласат со европските држави или и понатаму ќе продолжи да се гази достоинството на оваа значајна професија и да се ризикува со добивање на податоци чиј квалитет не може да се гарантира поради условите под притисок под кои работат сметководителите. Од овие податоци во голема мера зависи креирањето на финансиските политики на национално ниво. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Министерството за финансии ќе овозможи на дневна основа да се следат приходите и расходите на буџетот

Објавено

на

Министерството за финансии подготвува техничка можност на дневна основа да се следат буџетските приходи и расходи, соопшти на прес-конференција министерот Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно