Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Лични финансии

Како до поголема заштеда за пензионерските денови?

Објавено

на

Без разлика дали само што почнавте да работите или сте скоро завршени, секогаш ќе сакате да имате поголема заштеда за пензионерските денови.

Кога планирате за пензионирање, вистината е дека колку порано ќе почнете да штедите и инвестирате, толку повеќе ќе заштедите, благодарение на моќта на сложениот интерес. И дури и ако почнавте да штедите доцна или допрва треба да започнете, важно е да знаете дека не сте сами, и постојат чекори што можете да ги преземете за да ги зголемите вашите пензиски заштеди. “Никогаш не е премногу доцна за да започнете”, вели Дебра Гринберг, директор, менаџер за производи на ИРА, Банката на Америка Мерил Линч.

Размислете за следните совети, кои можат да ви помогнат да ги зголемите вашите заштеди – без оглед на вашата сегашна фаза од животот – и да продолжите со пензионирањето што го замислувате:

  1. Фокусирајте се да започнете денес, колку порано толку подобро.
  2. Поставете си цел која ќе биде одговор на прашањето: Колку пари сакам да имам месечно кога ќе се пензионирам?
  3. Направете план на штедење каде што нема да имате шанса да ги повлечете парите пред пензија – размислете за трет пензиски столб, орочување средства во банка или животно осигурување.
  4. Договорете се со банката да го автоматизира повлекувањето на парите кои сакате секој месец да ги штедите, така нема да имате изговор да ги потрошите или заради премногу работни обврски сте заборавиле да уплатите.
  5. Финансиските средства кои ќе ви останат на крајот на месецот, ставете ги на посебна сметка, тоа може да ви биде заштеда која може да ја користите во несакани ситуации.

Сепак, првиот чекор е вашата одлука и сфаќањето на важноста на штедењето, особено за пензиското штедење кога нема да можете да работите повеќе работи за поголеми приходи. Кога ќе сфатиш колку пари сакаш да имаш во пензија, мораш да најдеш креативни начини на кои можеш да ги зголемиш приходите денес.

Според едно истражување, прекасното почнување со штедење или премногу малце штедење иако можеби во подолго период, кај повеќето штедачи креира големи разочарувања. Вложувањето во иднината денес, ќе ги направат предпензионерските денови многу полесни и помалку стресни. Тоа е еден од клучните фактори за мирна пензија со помалку грижи.

Лични финансии

Одговорете на вечното прашање: На што всушност трошиме пари?

Објавено

на

Управувањето со буџетот ни помага да ги оствариме поставените финансиски цели, да ги заработиме парите коишто ни се потребни на месечно ниво за да го имаме она што го посакуваме и притоа да имаме увид дали сме на добар пат во управувањето со финансиите. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Дали најдобрите продавачи се родени или обучени за тоа?

Објавено

на

Во соработка со Македонската Асоцијација за Продажба во периодот што следи ќе објавуваме текстови кои ќе ви помогнат да ги подобрите продажните вештини, да ја зголемите самодовербата и да го подобрите вашиот продажен ефект. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Што треба да знаете за колатералот при барање кредит од банка?

Објавено

на

Наједноставно кажано, колатералот е некој вид имот приложен од страна на клиентот, како гаранција или обезбедување во однос на идната отплата на кредитот којшто банката би му го одобрила на клиентот. Различни видови недвижен и подвижен имот можат да послужат како колатерал, како што се: станови, куќи, деловни простории, автомобили, опрема, хартии од вредност, депозити, побарувања. Во случај клиентот да не може да го врати кредитот, банката има право да го преземе имотот и преку негова продажба да ја надомести загубата врз основа на ненаплатениот кредит. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange