Connect with us

Лични финансии

Како да ја започнам финансиската организираност?

Објавено

на

За да го добиете она што го сакате од животот, треба да поставите неколку цели. Но, тоа може да биде тешко да се направи кога не сте сигурни каде одат сите ваши пари или колку имате. Финансиското организирање може да донесе јасност во вашата парична ситуација за да може да развиете остварливи цели кои имаат смисла за вашиот живот.

Но, од каде започнувате? Од добрите стари молив и  хартија до облак-базирани платформи кои ги следат сите ваши сметки, нема недостаток на опции за секој кој сака да ја добие неговата или нејзината финансиска организираност. Добрата вест е дека не мора да потрошите денар за да започнете со организирање.

Тоа е затоа што сето тоа се сведува на тоа дали разбирате два едноставни извештаи и не треба да бидете сметководител за да ги разберете.

Личен биланс на состојба.

Личниот биланс на состојба обезбедува слика на вашата нето вредност. Таа обезбедува едноставна рамка за да разберете што е вашата нето вредност и разликата помеѓу вашите средства и обврски.

Средства – Обврски = Нето вредност

Средствата се ставки што ги поседувате, како што се вашиот дом, инвестиции и готовина што ги имате на вашата банкарска сметка. Сè што го поседувате е направено во еден број.

Вашите обврски претставуваат се што должите како вашите хипотеки, салда на кредитни картички и кредити. Кога ќе ги одземете обврските од средствата ќе ја добиете вашата нето вредност.

Готовински тек.

Знаењето на вашиот биланс на состојба е важно, но тоа е само половина од равенката и не може да се гледа самостојно. Време е да започнете со испитување на вашиот готовински тек.

Паричниот тек претставува разлика помеѓу вашиот приход и вашите трошоци, обично мерени на месечна основа.

Приходи – Расходи = Паричен тек

Паричните текови мерат каква е нашата финансиска состојба во текот на еден одреден период на време, додека билансот на состојба е еднократен слика која покажува акумулација на животна заштеда, инвестирање и трошење.

Веројатно, најефективното нешто што можете да направите за да го осигурите вашиот финансиски успех е да живеете во рамките на вашите средства и да потрошите помалку од она што го заработувате. Ова е сосема логично, но во денешниот свет често е тешко да се направи.

Лични финансии

3 митови за кредитните картички во кои сите веруваме

Објавено

на

Кредитните картички, како и секој финансиски производ, изгледа дека создаваат одредена количина на анксиозност кај луѓето. Постојат митови и гласини кои се раширени околу тоа како да се потрошат пари со кредитна картичка и кога да се исплатат. За жал, некои од овие митови за кредитни картички може да му предизвикуваат на вашиот паричник – и вашиот кредитен рејтинг – повеќе штета отколку добро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Впрочем, кредит е безбеден, удобен и наградува. Плус, ако сте одговорни, исто така ќе се изгради цврста кредитна оценка. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Ако сте толку паметни, зошто не сте богати? Изгледа тоа е само шанса.

Објавено

на

Најуспешните луѓе не се најталентираните, само најсреќните, потврдува новиот компјутерски модел за  создавање богатство. Имајќи го ова во предвид, можеме да максимизираме поврат од многу инвестиции. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange