Connect with us

Лични финансии

Како да си ги платите сметките како Freelancer?

Објавено

на

Постојат многу одлични работи за freelance живот. Ти си свој шеф, имаш флексибилен распоред, и не мора да седиш со часови на состаноци кои би можеле да бидат покриени во брза е-пошта.

Но, една од главните разлики е тоа што веќе немате утврден приход што ќе пристигне секој месец. Затоа,  составивме неколку совети кои ќе ви помогнат да управувате со вашите пари, за да можете да потрошите повеќе време фокусирајќи се на градење на вашиот бизнис.

Следете ги вашите приходи и трошоци.

Можеби не го знаете точниот износ што ќе го направите секој месец како што правите кога добивате редовна плата, но ако го следите вашиот приход, можете барем да дознаете во просек. Рационализирајте го процесот со создавање посебна банкарска сметка и кредитна картичка за приходите и расходите поврзани со вашиот бизнис. Наместо да имате приход на вашата лична сметка или заедничка сметка, плаќајте се со пренос на пари од вашата деловна банкарска сметка на вашата лична. Ова исто така ќе ни помогне кога е време да ги плаќате даноците. Ќе бидете среќни што останавте организирани и немате потреба да сфаќате точно што сте направиле и потрошиле во текот на целата година.

Дознајте ги вашите бенефиции.

Со цел да се создаде буџет, исто така треба да знаете колку трошите за она што традиционално ќе биде дел од пакетот на вработени во компанијата како здравствено осигурување и осигурување на живот. Осигурувањето е обично поскапо кога сте freelancing, но ако имате итна медицинска помош или дури и преглед, ќе ви биде мило што сте покриени и не мора често да платите астрономски трошоци од џеб. И покрај тоа што никој нема да одговара на вашите придонеси, добра идеја е да се воспоставте план како да заштедите пари за пензионирање. Замислете како ќе се почувствувате кога ќе се пензионирате и релаксирате на плажа со Piña colada!

Создади буџет.

Сега, кога имате проценка колку пари всушност ставате во вашата банкарска сметка годишно, можете да поставите буџет што ќе работи за вас. Доброто правило е 50/20/30 упатство. Потрошете 50% од вашите пари на фиксни сметки и трошоци како кирија, исплата на хипотека, комунални услуги и сѐ што ќе се обврзете да плаќате месечно, како што се канцелариски простор и фитнес членство. Користете 20% за исплати или придонеси кои ви помагаат да стекнете финансиска сигурност како да ги плаќате своите кредитни картички, да заштедите за пензионирање, да изградите фонд за итни случаи и да заштедите за цели како купување автомобил или дом. Буџет 30% од вашиот месечен приход за сè друго што сакате да го направите тој месец, како шопинг и излегување да јадете.

Лични финансии

Дали би ги довериле своите финансии на Google и Amazon наместо на банките?

Објавено

на

Речиси 60% од американските банкарски клиенти ќе размислат да ги пренесат своите пари на сметки што ги нудат познати компании, како што се интернет-продавниците, пребарувачите или продавниците со големи кошнички, иако немаат искуство со финансиски услуги, според една нова студија спроведена од Центарот за дигитална иднина на USC Annenberg – Школа за комуникација и новинарство. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

3 митови за кредитните картички во кои сите веруваме

Објавено

на

Кредитните картички, како и секој финансиски производ, изгледа дека создаваат одредена количина на анксиозност кај луѓето. Постојат митови и гласини кои се раширени околу тоа како да се потрошат пари со кредитна картичка и кога да се исплатат. За жал, некои од овие митови за кредитни картички може да му предизвикуваат на вашиот паричник – и вашиот кредитен рејтинг – повеќе штета отколку добро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Впрочем, кредит е безбеден, удобен и наградува. Плус, ако сте одговорни, исто така ќе се изгради цврста кредитна оценка. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange