Connect with us

Лични финансии

Како да се ослободите од долговите?

Објавено

на

Долгот стана нормален дел од животот. Додека сите ние понекогаш треба да позајмуваме пари, подобро е да не дозволиме тоа да стане секојдвневие.

Првиот чекор за отстранување на долгот е секогаш да ги смените навиките за трошење. Ако потрошите повеќе отколку што заработувате, отсечете ги вашите кредитни картички. Ако плаќате заем, обидете се да ги намалите вашите трошоци и да ги ставите резервните пари во отплата. Добивањето сериозен одговор за отплата на долгот може да значи несакани промени во вашиот животен стил, но тоа може да биде подобро од носење товар за отплата на долгот.

Метод на снежна топка.

Овој метод препорачува да направите листа на се што ви должите и најпрво да го исплатите најнискиот биланс. Откако ќе се исплати најниската сума, преминете на вториот најмал долг. Продолжете на овој начин се додека не се ослободите од целиот долг (додека не ја испразните листата).

Метод на бура.

Логиката е обратна од таа на методот на снежна топка. Исто како и во претходниот метод, мора да направите листа на сите долгови. Тука почнувате со отплата на најголемиот долг. Кога ќе ја исплатите највисоката сума, преминете на вториот најголем долг и така се до крајот на листата.

Метод на итни случаеви.

Правите листа од сите долгови и гледате кои од нив имаат најкраток рок. Прво ги плаќате оние со најкраток рок на отплата, па оние со подолг и така се до крајот на листата на долгови.

Запомнете дека не постои “точен” метод. Долгот е многу личен, и така и се отстранува. Важно е да имате план, да се држите до него и да воспоставите здрав финансиски живот.

 

Лични финансии

3 митови за кредитните картички во кои сите веруваме

Објавено

на

Кредитните картички, како и секој финансиски производ, изгледа дека создаваат одредена количина на анксиозност кај луѓето. Постојат митови и гласини кои се раширени околу тоа како да се потрошат пари со кредитна картичка и кога да се исплатат. За жал, некои од овие митови за кредитни картички може да му предизвикуваат на вашиот паричник – и вашиот кредитен рејтинг – повеќе штета отколку добро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Впрочем, кредит е безбеден, удобен и наградува. Плус, ако сте одговорни, исто така ќе се изгради цврста кредитна оценка. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Ако сте толку паметни, зошто не сте богати? Изгледа тоа е само шанса.

Објавено

на

Најуспешните луѓе не се најталентираните, само најсреќните, потврдува новиот компјутерски модел за  создавање богатство. Имајќи го ова во предвид, можеме да максимизираме поврат од многу инвестиции. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange