Connect with us

Анализи

Како да го преживееме банкарството од иднината?

Објавено

на

Банкарските кариери се нарушени секој ден поради спој на технологија и конкуренција. Традиционалниот пат во кариерата за ангажирање и автоматско движење низ организацијата поради заемната лојалност помеѓу компанијата и работната сила повеќе не постои.

Наместо да чекаат за внатрешни и надворешни можности да се претстават, свесните директори сега се предодредуваат себеси за екосистем кој ја наградува креативноста и перспективниот начин на размислување. Победниците во иднина ќе сфатат дека кариерата во банкарството не е статична, туку е работа во тек која бара способност да се прифатат промените, да прифати ризици и да се надминеш сам себе. Вашиот живот и кариера мора да бидат во трајна бета верзија.

1. Одреди ја својата конкурентна предност

Ако вашата актуелна работа е елиминирана денес, дали би биле подготвени да се натпреварувате за можностите што се презентираат? Дали ќе бидете во можност да ги преземете новите, потребните вештини и да ги примените на нов начин што ќе имаат корист од вашата следна кариера и ќе ве задоволат?

Многу луѓе кои секогаш ја бараат следната најдобра можност. Не е дека тие се незадоволни од она што го прават денес. Тоа е дека тие сфаќаат дека сакаат да бидат пред пазарот и да бидат во можност да прифатат некои од возбудливите промени на хоризонтот. Тие секогаш ги учат и ги прошируваат своите вештини за следната можност, наспроти прифаќањето на статус кво.

Наспроти тоа има и луѓе кои патувале по патот и биле успешни преку напорна работа, одличен став и лојалност. Иако не се незадоволни од својата работа, тие се загрижени дали нивната работа е безбедна. Сепак, тие исто така се плашат од иницирање промени и не се навикнати на преземање ризици, особено во нивната кариера. Тие никогаш не започнале да учат нови вештини или да се поврзат со нови луѓе.

Првиот чекор во градењето конкурентна предност е да ги разбереме промените на пазарот и да инвестираме во себе. Треба да бидете свесни за тоа што ќе бидат работните места на иднината и што ќе биде потребно за да се направат. Исто така, треба да утврдите кои средства ги имате (пари, вештини, врски и искуства) што може да се искористат за да ја пронајдете следната можност. Поставувајте цели, воспоставувајте одредници и најдете поддржувачи на вашите соништа.

2. Имајте план што овозможува неуспех

Како и со било која значајна цел, важно е доследно да се работи кон вашата крајна цел, доволно флексибилна за да се прилагоди на неочекуваните можности или неуспеси. Ова го поттикнува судењето и грешката и може да резултира со можни неуспеси.

Можете да научите од неуспехот. Обидувајќи се нешто ново е неизбежно ризично и неуспехот е секогаш реална можност. Има многу малку сигурности, и често овие сигурности создаваат бариери за растот. На поговорката, “Ништо не ризикуваше, ништо не стекна”, е животна реалност. Неуспехот ве учи што не работи, овозможувајќи ви да истражувате нови, потенцијално повозбудливи можности.

Како и во играта на рулет, најдобро е да поставите голем број мали облози додека работите кон вашата кариера и живот цели, наспроти обложување на сè што имате како опција на се или ништо. Ова ви овозможува да се свртите и прилагодите вашите амбиции на патот. Запомнете, растот на кариерата речиси никогаш не е живот и смрт.

3. Активно ја користите вашата мрежа

Погледнете колку пријатели имате во финансискиот сектор. Овие пријатели не само што работат во традиционалните финансиски институции, туку се и сопственици на мали нови претпријатија, директори на големи решенија, лидери во различни индустрии, инвеститори и вложување капиталистите, па дури и млади банкари кои штотуку влегуваат во индустријата.

Почнете да одите по конференции и саеми. Или, можете да пробате да најдете промена на LinkedIN.

Кога ја проширувате вашата мрежа или соработувате со мрежата што веќе ја имате, имајте на ум дека најдобро е да се погледнете во секоја интеракција како сценарио за win-win. Повеќето луѓе сакаат да им помагаат на другите и ова поставува основа за барање помош во врска со вашата следна можност за кариера. Во исто време, луѓето на кои им доаѓате, можеби ќе сакаат да ги запознаат другите во вашата мрежа за да ги прошират своите хоризонти. Разговорите ќе бидат заемно корисни.

4. Бидете подготвени да се предизвикате сам себе

Да се биде подготвен за иднината на банкарството бара способност да ја прифати промената што е пред нас, подготвеноста да преземеме интелигентни ризици и внатрешната обврска да се предизвикаме сами себе. Пазарот повеќе не се движи во постепени чекори, но ова значи дека можностите за раст се насекаде.

За жал, бидејќи повеќето банкари имаат пристрасност против ризикот, ги преценуваме заканите поврзани со промените и ги потценуваме наградите што може да ги донесе промената – си зборуваме себеси дека не одиме напред. Повеќето луѓе ќе го разгледаат “следниот чекор” како траен, неповратен, а не “совршен чекор”.

Реалноста е дека неизвесноста не секогаш се изедначува со ризичноста. Особено ако сте направиле план и го направите процесот на учење на начин кој ги минимизира негативните последици. На крајот, никогаш нема да имате целосна сигурност за следната одлична можност. Но, тоа е дел од забавата, навистина.

Имате извонредна можност да инвестирате време и напори за да бидете подготвени за иднината … и да се предизвикате сам себе. Или, можете да се одморите на вашите навики, да ја игнорирате мрежата што сте ја создале и да чекате да ве наруши пазарот. Тоа е разликата помеѓу вклучувањето во вашата идна судбина или минувачот како што ви е дефинирана вашата иднина.

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарската индустрија не е подготвена за новата ера на маркетинг

Објавено

на

Извештајот за Водич за Финансиски маркетинг во 2018 година, спонзориран од Deluxe, е најдобриот ресурс на индустријата за да се разбере распределбата на буџетите, приоритизацијата на стратегиите и предизвиците со кои се соочуваат финансиските пазари на глобално ниво. За прв пат овој извештај, исто така, обезбедува разбирање на алатките за дигитален маркетинг што се користат од страна на финансиските институции за да се подобри насочувањето, да се автоматизира испораката и да се генерираат подобри резултати. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange