Connect with us

Криптовалути

Како да ги потрошите криптовалутите во реалност?

Објавено

на

Со својот изглед, криптовалутите воведоа многу новини на финансискиот пазар, како полесно извршување на трансакциите за самите корисници на криптовалути, но и некои отежнувачки моменти за учесниците на крипто пазарот.

Само користењето блокчејн технологија и извршувањето на трансакции преку различни апликации е релативно едноставно. Предизвикот беше дека овие криптовалути понекогаш ќе треба да се потрошат или да го добијат посакуваниот производ или услуга за криптовалути.

Неопходно е да се има предвид фактот дека не можеме да користиме криптовалути во било која продавница, супермаркет или бензинска пумпа каде стоки и услуги може да се купат исклучиво со користење на фиат валути.

Крипто-картичките беа поддржани од Visa и MasterCard, што придонесе за проширување на употребата на картички за криптовалути. Сепак, во повеќето делови на светот ваквите картички сè уште не се прифаќаат, што зависи исклучиво од одлуката на трговците дали ќе прифатат одредени картички или не.

Процесот на конвертирање на криптовалути во фиат валути се покажа како најефикасно решение, по што парите може непречено да се искористат. Но, и тоа не е едноставно, бидејќи криптовалутите може да се чуваат тргуваат на крипто-пазарот и плаќањата може да се вршат со помош на криптопаричници. Преминот од виртуелниот свет во реалниот финансиски свет не е толку едноставен.

Дебитните картички за криптовалути претставуваат една од врските за тоа како криптовалутите може да се користат во реалниот финансиски свет. Дебитните крипто-картички дозволуваат користење на дигитални монети, како и која било друга валута за секојдневни купувања или повлекување готовина наместо да се складираат на крипто сметка. Всушност, станува збор за користење на логистичка и регулаторна рамка со која крипто автоматски се продава и се претвора во долари преку крипто-размена, криптовалути и дозволување на трговците да прифаќаат дебитни крипто-картички. Тоа значи дека дигиталните валути се прифаќаат секаде каде што има многу обични дебитни картички.

Можеби најголемата пречка за конвертирање и трошење криптовалути во секојдневна употреба е всушност нејзината нестабилна вредност. Истиот предизвик е и кога се инвестира во дигитални валути, каде што може да заработите многу пари доколку дојде до скок на виртуелната валута или голема загуба доколку дојде до пад на нејзината вредност. Предизвик има и во однос на кредитирањето на банките врз основа на дигитални валути.

Банките позајмуваат пари за да заработат камата на пари, што во случајот на криптовалутите не може да се направи на начин кој е стабилен или безбеден како традиционалната валута. Корисниците на криптовалутите исто така треба да знаат дека употребата на дебитна картичка за криптовалути се смета за оданочена, бидејќи сопственикот на картичката технички ја продава криптовалутата додека врши трансакции со неговата дебитна картичка.

Во моментов, дебитните крипто картички се користат во ограничен обем, бидејќи има малку компании кои се занимаваат со нивно издавање и немаат доволно капацитет да издаваат повеќе картички. „Coinbase” формираше листа на чекање за оние кои сакаат да добијат крипто картичка. Во иднина, криптовалутите би можеле да имаат потенцијал за заеми од peer-to-peer, каде што поединците би можеле брзо и безбедно да одобруваат заеми еден на друг. Тоа е огромен простор со неискористен потенцијал. Во секој случај, крипто-пазарот ќе продолжи да се развива, отворајќи нови можности.

Криптовалути

Централната банка на Русија со предлог целосно да се забрани издавање и употреба на криптовалути

Објавено

на

Централната банка на Русија предложи целосна забрана за издавање, „рударење“ и тргување со криптовалути во Русија, пренесува руски „Комерсант“. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Градоначалникот на Њујорк првата плата ја добива во криптовалути

Објавено

на

Градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс соопшти дека во петок ќе ја добие првата плата од своето работно место, и тоа не во долари, туку во криптовалутите Биткоин и Етериум, пренесува „Ал Џазира Балканс“. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Хакери обвинети за крадење на 400 милиони долари во криптовалути во 2021 година

Објавено

на

Севернокорејски хакери украле речиси 400 милиони долари (291 милиони фунти) – во дигитални валути, при најмалку седум напади на платформи за криптовалути минатата година, се тврди во еден извештај, кој го пренесе „BBC”. (more…)

Продолжи со читање

Популарно