Connect with us

Лични финансии

Како да ги подобрите вашите лични финансии!?

Објавено

на

Заштедата не е секогаш лесна. Но, ако сакате да бидете финансиски сигурни во староста, треба да издвојувате одредена сума секој месец. Повеќето од нас остануваат без пари, особено на крајот на месецот. Покрај киријата, трошоците, автомобилот и мобилниот телефон, во слободното време ретко сакате да направите нешто дополнително.

Според финансиските експерти, сепак, треба рано да започнете да штедите. Всушност, колку порано започнете со штедење толку подобри ќе бидат вашите лични финансии во иднина, односно вашата заштеда ќе биде поголема.

Ова не мора да значи дека треба да се лишувате од одмор, но можеби ќе можете да одредите индивидуална месечна сума што треба да ја издвоите.

Инвестициските експерти препорачуваат сума од 10 до 15 проценти од месечната заработувачка. Се разбира, тоа не е секогаш можно. Постојат фази во животот кога се планираат големи набавки и оваа криза наметна страв од губење работа.

Американскиот фонд за верност излезе со интересна теорија и пресмета, на пример, колку пари треба да заштедите во која фаза од вашиот живот за да водите финансиски безгрижен живот на старост.

Пример, 25-годишник кој заштедува 15% од својот приход годишно и во просек вложува повеќе од 50% од својата заштеда. Возраста за пензионирање е поставена на 67 години.

Според упатствата на „Фиделити“, треба да заштедите годишна плата до 30-годишна возраст. На секои пет години, капиталот се зголемува за соодветната основна годишна плата. На 35 години, треба да имате двојно повеќе, а на 40 години, трипати повеќе од вашата годишна плата.

Треба да се напомене дека овој петгодишен буџет е само упатство и не вклучува многу ненадејни трошоци и нивоа на плата, бидејќи е јасно дека оние со надпросечен капацитет ќе можат полесно да го исполнат овој план.

Од друга страна, вашите заштеди можат да растат експоненцијално ако инвестирате и пари. Акциите и инвестициите на берзата може да изгледаат ризични на прв поглед, но сепак можат да бидат интересна инвестиција.

Лични финансии

Големите лидери никогаш не ги прават овие пет грешки

Објавено

на

Пред да одлучите да ја прифатите лидерската улога, размислете двапати за тоа дали навистина го сакате тоа. Дали навистина имате став и емоционална интелигенција да ги водите луѓето и да успеете со нив? (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Неколку вистини за парите и инвестирањето што треба да ги знаете

Објавено

на

Многумина од нас се надеваат дека ќе станат многу богати. Повеќето сакаат да постигнат одредено ниво на финансиска слобода и мир, без да стравуваат од помислата дека ќе немаат да ги платат сопствените сметки. Но, за постигнување на тоа ниво, исто така, е потребно одредено ниво на финансиско знаење кое многумина немаат, велат експертите. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

5 работи кои ви ја уништуваат кариерата

Објавено

на

Напорно работите, но за жал никој не го забележува тоа? Ќе мора да го свртите листот и да ги измените некои аспекти од работењето. Според мислењето на експертите, постојат пет битни причини поради кои не сте доволно почитувани на работното место поради што кариерата може да ви тргне во надолна линија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно