Connect with us

Останато

Како Ворен Бафет ја крева вредноста на биткоинот?

Објавено

на

Ворен Бафет, ја продаде својата позиција во „Goldman Sachs” и ја замени за канадска компанија за злато „Barrick Gold”. Макс Кaјзер, основачот на „Bitcoin Capital” & „Heisenberg Capital”, вели дека тоа би можело да помогне биткоинот да достигне вредност од 50.000 долари.

Портфолиото на „Berkshire Hathaway” покажува дека Бафет ја намали својата позиција во повеќето големи банки, објави „Фортун“ на 15ти август.

Фирмата освен што ја затвори позицијата во „Goldman Sachs”, продаде значително голем дел од своите акции и во „JPMorgan”, „Wells Fargo” и „PNC Financial Services”.

„Berkshire Hathaway” продаде 85,6 милиони акции на „Wells Fargo”, што претставува околу 26% од својот удел и ја намалува сопственоста на околу 3% од 5,3 проценти колку што поседуваше претходно.

Компанијата, исто така, продаде 35,5 милиони акции на „JPMorgan”, 61% од нејзината позиција, што сега претставува 1% од целокупното портфолио на „Berkshire Hathaway”, намалено за 3% на крајот од март.

„Berkshire Hathaway” исто така, го намали своето учество во „PNC Financial Services” со продажба на 3,85 милиони акции за да ја намали својата позиција на 0,3% од претходните 0,5%.

Ворен Бафет го додаде „Barrick Gold” во своето портфолио во второто тримесечје, купувајќи акции на вториот по големина рудник во светот за скапоцени метали.

„Berkshire Hathaway” зазеде нова позиција во „Barrick Gold”, купувајќи 20,9 милиони акции, или 1,2% од вкупните акции на компанијата, со сегашна пазарна вредност од 565 милиони американски долари.

Останато

Професии со кои можете лесно да дојдете до вработување во 2021 година

Објавено

на

Кога станува збор за пазарот на трудот, информатичарите, градежните инженери и економистите, можат најлесно да се вработат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Никола Рибароски избран за претседател на Комората на друштва за геодетски работи

Објавено

на

На редовно годишно собрание, делегатите го избраа Никола Рибароски за претседател на Комората на друштва за геодетски работи. По изборот тој истакна дека ќе ги застапува заедничките интереси на членовите на Комората институциите на национално и интернационално ниво, ќе ги чува угледот, честа и правата на членовите и вработените овластени геодети, и ќе се грижи дејност да ја вршат во согласност со матичниот Закон. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комората на сметководители бара пролонгирање на роковите за поднесување на годишните и финансиските извештаи

Објавено

на

Пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи преку законски измени на Законот за трговски друштва со цел подобрување на квалитетот на финансиското известување да бидат дел од  економските мерки за петтиот пакет, бара Комората на сметководители при Сојузот на стопански комори на Македонија. Според роковите утврдени во Законот за трговски друштва Годишната сметка се доставува до Централниот регистар до крајот на месец февруари наредната година, во хартиена форма или до 15 март во писмена форма. (more…)

Продолжи со читање

Популарно