Connect with us

Форекс

Како влијаеше одлуката на ФЕД за зголемување на каматните стапки врз инвеститорите на Волстрит!?

Објавено

на

На њујоршки Волстрит во средата берзанските индекси силно пораснаа, откако американската централна банка Federal Reserve (ФЕД) ги зголеми клучните каматни стапки како и што се очекуваше, а нејзиниот претседател Џером Пауел порача дека во иднина темпото на растот на каматите би можело да биде забавено.

И на европските берзи цените на акциите во средата пораснаа. Лондонскиот индекс „FTSE” зајакна за 0,57 проценти на 7.348 поени, франкфуртскиот „DAX” порасна за 0,53% на 13.166 поени, а парискиот „CAC” индекс скокна за 0,75 отсто, на 6.257 индексни поени.

Трендот на раст во текот на вчерашниот ден беше потврдени и на најголемиот светски пазар со хартии од вредност. Така, на Волстрит индексот „Dow Jones” се зголеми за 436 поени или за 1,37 проценти на 32.197 поени, „S&P 500″ порасна за 2,62 проценти на 4.023 поени, додека индексот „Nasdaq” се големи за 4,06 отсто, на 12.032 индексни поени.

Како што се очекуваше, ФЕД на редовната месечна седница во средата ги зголеми клучните каматни стапки за дополнителни 0,75 процентни поени, втор месец во ред во распонот од 2,25 до 2,50 п.п.

Зголемувањето на каматите за вкупно 1,5 проценти во два месеца претставува најагресивното заострување на монетарната политика во САД од 1990-те години. Американската централна банка на тој начин настојува да ја сузбие инфлацијата, којашто во моментов се движи на највисоките нивоа по повеќе од 40 години, 9,1%.

Вложувачите, пак, ги охрабри изјавата на претседателот на ФЕД, Пауел кој ан прес-конференцијата рече дека натамошните потези на централната банка ќе зависат од идните економски показатели и дека би требало да се очекува забавување на темпото на заострување на монетарната политика во САД.

„Откако монетарната политика дополнително е заострена, во следниот период веројатно ќе е соодветно да биде забавено тоа темпо, додека не ги анализираме ефектите на прилагодувањето на нашата политика врз економијата и инфлацијата“, рече Пауел.

Форекс

Македонска берза стана полноправна членка на Федерацијата на Евроазиски берзи (FEAS)

Објавено

на

На седницата на Одборот на Федерацијата на Евроазиски берзи, одржана на 28.10.2022 година, одобрен е приемот на Македонска берза АД Скопје како полноправна членка на Федерацијата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот се повеќе ја зголемува својата вредност – Колку чини во моментов?

Објавено

на

Во центарот на светските случувања е растот на американскиот долар и глобалните каматни стапки. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот со секој нов ден ја зголемува својата вредност!

Објавено

на

На девизниот пазар вредноста на доларот во однос на кошницата валути се движи блиску до највисоките нивоа во последните 20 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно