Connect with us

Останато

Како би изгледале 200 милијарди долари со ликот на Џеф Безос наредени во банкноти?

Објавено

на

Популарниот американски астрофизичар Нил де Грас Тајсон на сликовит начин опиша колку е навистина богат сопственикот на „Amazon“, Џеф Безос.

На својот Инстаграм профил тој на интересен начин опиша 200 милијарди долари, колку што изнесува богатството на Џеф Безос.

„Никој не ме праша за тоа, но ако банкнотите од еден долар во вкупен износ од 200 милијарди долари, колку што изнесува богатството на Безос, се наредат една покрај друга, тие би биле доволни 180 пати да ја обиколат планетата Земја.

До Месечината би можело да се стигне и да се врати 30 пати, а со остатокот од парите може да се направи куп висок 10 километри“, посочи Де Грас Тајсон.

За потсетување, пред неколку дена, најбогатиот човек на светот стана уште побогат.

Богатството на Безос достигна неверојатни 200 милијарди долари.

Американското бизнис списание „Forbes“ смета дека богатството на Џеф Безос е најголемото досега. Компанијата „Amazon“ работи исклучително добро.

Останато

Во последниот квартал од 2020 година имало 151.972 невработени од вкупно 941.524 активни лица

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесувало 941.524 лица, од кои вработени биле 789.552, а 151.972 лица се невработени. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Објавено

на

Сметководството е врската меѓу стопанството и институциите, а од неговото непречено извршување зависат сите економски процеси. Анкетата што ја направи Комората на сметководители меѓу своите членови покажа дека речи 65 отсто од сметководителите биле заболени Ковид-19 или биле во изолација поради контакт или заболен член на семејството. Во такви услови е јасно дека не е возможно работата да се одвива непречено и повторно се поставува прашањето дали ќе се донесе разумна одлука за  роковите за поднесување на завршни сметки и финансиски извештаи да се усогласат со европските држави или и понатаму ќе продолжи да се гази достоинството на оваа значајна професија и да се ризикува со добивање на податоци чиј квалитет не може да се гарантира поради условите под притисок под кои работат сметководителите. Од овие податоци во голема мера зависи креирањето на финансиските политики на национално ниво. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Министерството за финансии ќе овозможи на дневна основа да се следат приходите и расходите на буџетот

Објавено

на

Министерството за финансии подготвува техничка можност на дневна основа да се следат буџетските приходи и расходи, соопшти на прес-конференција министерот Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно