Connect with us

Останато

Какво електрично возило е најисплатливо според новиот Закон за данок на возила?

Објавено

на

Откако на 1 јануари 2020 година стапи на сила новиот Закон за данок на возила добро е сите корисници да се информираат дека може да купат електрично возило без воопшто да платат данок за него, но има и уште неколку одредби кои се многу важни да ги знаете.

Корисниците кои ќе купат возило со мотор на електричен погон според новиот Закон ќе бидат задолжени само со плаќање на царина и Данок на додадена вредност, но и тие стапки зависат од самата ефикасност и потекло на возилото.

За електрично возило кое потекнува од земја на ЕУ и има уверение ЕУР1 за потекло нема воопшто да се плаќа царина, односно стапката изнесува 0% доколку се приложи доказ за потеклото. Доколку возилото нема потекло од ЕУ тогаш корисникот за него ќе плати 5% од неговата вредност.

Во однос на стапките на ДДВ засега нема промени и за увоз и на економично и еколошко електрично возило исто така ќе се плаќа 18% ДДВ.  Даночна основа е царинската вредност на возилото зголемена за износот на царината, транспортните трошоци и давачки и надоместоци кои се наплаќаат при увоз.

На европскиот пазар може да се набават квалитетни електрични автомобили од познатите автомобилски брендови, со што корисникот би заштедил на трошоците на царина, а понатаму и на гориво во редовна употреба.

Со новиот Закон на данок на добивка се стимулира купувањето на еколошки возила, па така трошоците за царина и ДДВ се пониски доколку моторот е поефикасен, на пример се дава предност на „бензинец“ во однос на моторите кои користат дизел горива.

Увозниците на автомобили пак, сметаат дека повисоките стапки за увоз на помалку еколошките возила ќе влијаат на намалена продажба на автомобили па затоа и протестираа против мерката.

Инаку новиот Закон за данок на возила беше решителна мерка на Министерството за финансии при што беа одбиени претходните предлози за доделување на субвенции за увоз на автомобили од ЕУ со понови, но истовремено и пониски ЕУР стандарди.

Останато

Презентација на Европски навики за плаќање во 2019 година

Објавено

на

На 19.02 се одржа настан организиран од EOS Матрих на кој темата беше презентација на истражувањето „Европски навики за плаќање“, кое EOS го спроведува веќе 12 години по ред. Целта на настанот беше да се подигне свеста дека неплаќањето на обврски не е проблем само во Македонија, туку е проблем и во Европа и насекаде во светот, колку сме ние далеку или блиску до европските платежни навики, со цел да се идентификуваат мерки и постапки како да се минимизира таа разлика. Како што изјави Катерина Бошевска, директорката на EOS Матрих, во нејзиното поздравно обраќање: (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска: Инвестиции во луѓе, технологии и ефикасна администрација за посилно темпо на економски раст

Објавено

на

Инвестицијата во човечкиот капитал, во технологии како и реформи за брза ефикасна администрација, ќе овозможи континуитет во економскиот раст кој пак ќе биде генериран од приватниот сектор, вели во интервју за Капитал министерката за финансии Нина Ангеловска потенцирајќи дека е потребно државата преку фискалната политика да биде ветер во грб на приватниот сектор од повеќе аспекти. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска и Деспотовски со предлог да се формира регионален ФИТР со седиште во Скопје

Објавено

на

Основање регионален фонд што ќе работи по примерот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) е предлог што министерката за финансии Нина Ангеловска и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) Јован Деспотовски го дадоа на денешниот Самит на раководители на акцелераторот за конкурентност и иновации, а седиштето на фондот би бил во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Популарно