Connect with us

Домашни банки

Какви се очекувањата на Стопанска банка АД – Скопје за претстојниот период?

Објавено

на

Во периодот од 01.01.2020 до 30.06.2020 година Стопанска банка АД – Скопје оствари позитивен финансиски резултат во износ од 951.556 илјади денари. Намалувањето на добивката е пред се резултат на глобалната пандемија и последиците како на глобално ниво така и во домашната економија.

Кон крајот на првиот квартал се случи пандемија ковид-19 која започна да се шири на глобално ниво предизвикувајќи сериозни импликации врз здравјето на луѓето со соодветен голем импакт и во економската сфера. Стопанска Банка АД – Скопје веднаш презеде мерки за заштита како на вработените така и на клиентите, со почитување на сите препораки кои започнаа да се објавуваат од страна на сите релевантни авторитети.

Стравувањата дека COVID-19 може да резултира со пролонгирана здравствена криза преку втор, па дури и трет бран, се остварија како на глобално така и на домашно ниво. Во првиот квартал од годината, домашната економија регистрираше скромен раст од 0,2% на годишно ниво. Растот беше исклучиво воден од финалната потрошувачка, додека инвестициите и извозот забележаа пад.

Високофрекфентните податоци за вториот квартал упатуваат на позначителен пад на економската активност. Во однос на ценовните движења, ниската побарувачка допринесува за умерена инфлација, при што позначаен раст е регистриран единствено кај цените на храната. Кај платниот биланс се уште нема поголеми нерамнотежи, односно дефицитот на тековната сметка е во рамки на проекциите.

Поголем дефицит е регистриран во буџетот на државата и со 30.06.2020 тој изнесува 420.6 милиони евра или 3,7% од БДП. Ова е резултат на зголемените издатоци заради справување со корона кризата, но и намалените приходи поради пониската профитабилност на приватниот сектор. Јавниот долг за истиот период достигна 6,527.0 милиони евра или 59,5% од БДП.

Зголемената задолженост е главно резултат на седмата еврообврзница од 700 милиони евра (6 години рок на отплата и каматна стапка од 3,675%), како и кредитот од ММФ во износ од 176.5 милиони евра – двете со цел обезбедување на ликвидност заради полесно справување со последиците од здравствената криза.

Како и до сега, Стопанска банка АД – Скопје ќе продолжи да ги превзема сите потребни мерки и активности потребни за минимизирање на негативното влијание од кризата и прилагодување кон новонастанатите макроекономски услови.

Домашни банки

Експозитурите и филијалите на Комерцијална банка со ново работно време

Објавено

на

Комерцијална банка АД Скопје ги известува своите клиенти дека филијалите низ земјава и дел од експозитурите во Скопје во сабота ќе работат од 09 до 12 часот. Во Скопје, во сабота започнуваат да работат експозитурите КБ1, Бисер, Автокоманда, Цветан Димов и Сити Мол. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Снежана Георгиева предложена за член на Надзорниот одбор на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Стопанска банка а.д. Битола објави јавен повик за учество на 47-та седница на Собранието на акционери на Банката, закажана за 11.11.2020 година (среда), со почеток во 12.00 часот, во седиштето на Стопанска банка а.д. Битола. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Последен ден за поднесување барање за продолжување на грејс-периодот за кредитите од Развојната банка

Објавено

на

Повикот за поднесување барање до Развојната банка за продолжување на грејс-периодот и рокот на отплата на кредитот одобрен од средствата на посебниот кредитен фонд „Ковид 1“ трае до денеска до 23.59 часот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно