Connect with us

Останато

Каде и кога бил поставен првиот банкомат на светот?

Објавено

на

Можеби банкомат е најдобрата идеја што му се има случено на човештвото уште од времето на Архимед.

Додека пливал, пронаоѓачот Џон Шепард-Барон замислил машина што е препознаена како прва машина за банкомати во светот. Името со кое е презентиран пронајдокот е банкомат (Автоматизирана калкулаторска машина или ATM – Automated Teller Machine). Уредот беше презентиран на британската банка Баркли.

Тоа беше прифатено веднаш, а првиот модел беше изграден и инсталиран во Лондон во 1967 година. Иако машината користела ПИН-кодови (личен идентификациски број), концептот кој Шеферд-Барон исто така тврдел дека го измислил, ги користел проверките импрегнирани со (малку) радиоактивен изотоп на јаглерод 14 за да иницира повлекување на пари, бидејќи магичните кодови и ATM картички сè уште не биле развиени.

На својот педесетгодишен роденден, банкомат е позлатен и сеуште е во функција.

 

Останато

Стопанска комора: Поквалитетно формално образование и без предрасуди кон средното стручно

Објавено

на

Да се зголеми квалитетот на формалното образование, а неформалното да овозможи побрзо приспособување кон барањата и потребите на пазарот на трудот, апелира Стопанската комора на Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Преку веб-платформата „Граѓански буџет“, граѓаните ќе имаат увид во Буџетот на РМ

Објавено

на

Буџетот на Република Македонија станува уште подостапен до граѓаните преку веб-платформата изработена од победниците на ФинХакатонот. Како што беше истакнато денеска на прес-конференција во Министерството за финансии, граѓаните ќе ги дели само еден клик до сите информации за приходите и расходите во буџетот. На овој начин буџетот ќе им стане подостапен на граѓаните. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ММФ: Исправни се мерките за одржливоста на пензиите, социјалната еднаквост и поддршка на вработеноста

Објавено

на

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд која го одржа завршниот состанок во Министерството за финансии, оценува дека е исправно што Предлог-буџетот за 2019 година е фокусиран на оддржливоста на пензискиот систем, промовирањето на социјалната еднаквост и поддршката на вработеноста. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange