Connect with us

Останато

И покрај пандемијата се зголемува бројот на милионери во светот

Објавено

на

Во година на пандемија на коронавирусот бројот на милионери во светот надмина 20 милиони лица, покажуваат податоците на консултантската фирма „Капгемини”.

Бројот на луѓе чие богатство вреди милион долари или повеќе, во текот на минатата година е зголемен за 6,3 проценти, односно на 20,8 милиони лица.

Вкупното богатство во сопственост на таа група луѓе се зголемило за 7,6 проценти, односно за вкупно 80.000 милијарди долари. Големите добивки се стекнати благодарејќи на поголемите пазарни вредности на акциите.

Земји со најбогати луѓе се САД, Јапонија, Германија и Кина, а во нив живеат 63 проценти од светските милионери.

Најбрз раст минатата година е забележан меѓу супербогаташите, оние кои имаат богатство во вредност од најмалку 30 милиони долари.

Тој клуб на богати луѓе се зголеми за 9 проценти во 2020 година.

Консултантската куќа „Капгемини” ги следи цените на акциите, обврзниците во сопственост, алтернативните вложувања, парите и имотот при проценка на вредноста. Се потпира и на податоците на меѓународните организации, како на пример Светска банка, како и на податоци од анкети на богаташи и нивните финансиски менаџери.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно