Connect with us

Анализи

И во услови на криза, Македонците купуваат станови

Објавено

на

Потрошувачките кредити и понатаму остануваат убедливо најзастапени кредитни производи од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, соопшти Народната банка во најновиот извештај за монетарните движења.

Следуваат станбените кредити коишто го заземаат второто место по застапеност, а следуваат кредитните картички, негативните салда, автомобилските кредити и останатите кредити одобрени врз други основи.

Во април, од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, потрошувачките кредити се непроменети на месечна основа, додека на годишна основа се повисоки за 12,1%.

Изминатиот месец, кај станбените кредити, е забележан месечен и годишен раст од 0,4% и 13,6%, соодветно. Кај автомобилските кредити, втор месец по ред е остварен месечен и годишен пад од 1,2% и 6,4%, соодветно, додека кредитите одобрени на кредитни картички се намалени за 2,1% и 6,3%, на месечно и годишно ниво, соодветно.

Во месец април, негативните салда на тековните сметки, забележаа месечен и годишен пад од 6,8% и 5,6%, соодветно. Кредитите
одобрени врз други основи бележат минимален месечен раст од 0,1%, додека на годишна основа се намалени за 5,7%.

Анализи

Жените се уште значително помалку платени од мажите за иста работа

Објавено

на

Надлежните институции во соработка со приватниот сектор и синдикатите да развијат ефикасен механизам кој ќе придонесе за изедначување на платите на мажите и жените кои во овој момент за иста вредност во работата се за 23% пониски. Ова беше истакнато денес од Сојузот на стопански комори, Здружението на бизнис жени и Сојузот на синдикати на Македонија, по повод одбележувањето на првиот Меѓународен ден за родова еднаквост на платите – 18 септември. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

ЕБОР и НЛБ Банка со здружени сили за поддршка на корпоративниот сектор и населението

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и НЛБ Банка АД Скопје потпишаа договор за финансиски пакет од 8 милиони ЕУР за поддршка на македонските претпријатија. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

„Finance Think”: По 14.934 денари по вработен за компании најпогодени од Ковид кризата

Објавено

на

Институтот за економски истражувања и политики „Finance Think” предлага враќање на мерката 14.500 денари по вработен за дејностите кои биле најсилно погодени од кризата предизвикана од пандемијата со Ковид -19. (more…)

Продолжи со читање

Популарно