Connect with us

Компании

ИутеКредит и Ерор Колектив организираат конкурс за дизајн на урбана опрема

Објавено

на

Во текот на месец декември, Ерор Колектив и ИутеКредит организираат конкурс за изработка на идејно архитектонско решение за елементи од урбана опрема која ќе биде поставена во близина на седумте локации на експозитурите на ИутеКредит низ Македонија, односно во Скопје, Битола, Куманово, Тетово, Штип и Струмица.

Учесниците на конкурсот треба да дадат идејно архитектонско решение за скулптура/урбана опрема која ќе биде поставена пред или во близина на експозитурите и ќе биде инспирирана од логото на ИутеКредит. На конкурсот може да учествуваат сите правни лица регистрирани за вршење на дејност во областа на архитектурата и урбанизмот, како и физички лица дипломирани инженери архитекти и студенти по архитектура / дизајн на ентериер и мебел / уметници и сите оние кои имаат некаква инспирација на темата.

За учесниците во конкурсот достапни ќе бидат и двајца архитекти за консултации и насоки околу изработката на проектите.

Најдобрите проекти, избрани по систем на јавно гласање на социјалните мрежи ќе добијат парични награди и тоа:

• Прва награда во износ од 500еур во денарска противвредност
• Втора награда во износ од 300еур во денарска противвредност
• Трета награда во износ од 100еур во денарска противвредност

Конурсот ќе биде активен до 28.12.2021, а сите детали за истиот може да се најдат на https://iutecredit.mk/errorkolektiv/.

Со овој конкурс, ИутеКредит Македонија сака да даде поддршка за развивање на креативната мисла и работење и да ги поддржи сите млади архитекти и здруженија во нивните проектни активности. За следната година, планирано е продолжување на овој проект преку неколку настани како и реализација на избраните решенија.

Компании

Онлајн купување и пари назад

Објавено

на

Онлајн пазарувањето го упростивме го направивме сега поедноставен! Креиравме брз и практичен начин со кој не само можете да пазарувате преку интернет кај саканата онлајн продавница туку и да добивате предности. Имате можност да заштедите и време и пари. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Триглав ја задржа цврстата капитална позиција и високата добивка за време на пандемијата

Објавено

на

Агенцијата за кредитен рејтинг S&P Global Ratings (во продолжение S&P, или агенција), по извршениот редовен годишен преглед, на ден 13.9.2021 година на Групацијата Триглав, а со тоа и на нејзиното матично друштво и на друштвото ќерка Позаваровалница Триглав РЕ, повторно им ги потврди долгорочната кредитна оценка и бонитетната оценка на финансиска моќ “A” со стабилна среднорочна прогноза. Високиот рејтинг е одраз на солидната капитализираност на Групацијата Триглав и на нејзиното стабилно,
профитабилно работење, поддржано од дисциплинирано преземање ризици во осигурување, користење сигурна заштита преку реосигурување и економијата на опсег, како и други предности на доминантната пазарна позиција во регионот и во Словенија. Кредитниот рејтинг “A” потекнува исклучиво од самостојниот профил на кредитен ризик на Групацијата. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Во следните 12 месеци приватните компании планираат да инвестираат над 160 милиони евра

Објавено

на

Во периодот септември 2021 – август 2022 година, 93,8 отсто од од приватните компании планираат инвестиции. Вкупниот планиран износ на инвестиции на овие компании изнесува 161.054.020 евра. Ова се податоците од анкетата што ја спроведе Стопанската комора на Северна Македонија меѓу своите членки, на тема „Инвестиции на компаниите членки на СКСМ во следните 12 месеци ( септември 2021 – август 2022 година)”. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно