Connect with us

Останато

ИутеКредит донираше повеќе од 100 медицински скафандери и висококвалитетни заштитни маски на државните клиники

Објавено

на

Со цел и поголема безбедност на здравствените работници и ублажување на притисокот на здравствениот систем во време на пандемија од коронавирусот, финасиското друштво ИутеКредит Македонија донираше неопходна медицинска опрема на четири клиники на државната болница во Скопје.

Донацијата од повеќе од 100 медицински скафандери и висококвалитени заштитни маски со филтри за повеќекратна употреба е распределена на клиниките за гастроентерохепатологија, инфективни болести, торакална хирургија, како и на клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување.

Во овој период здравствениот систем е изложен на огромен притисок од последиците со кои се соочуваме поради пандемијата на коронавирусот. Со оваа донација би сакале да покажеме благодарност до сите здравствени работници кои секојдневно се изложени на најголем ризик и да придонесеме во побрза и безбедна разрешница на оваа непосакувана ситуацијата. Продолжуваме да бидеме посветени на заедницата и на проектите од јавен интерес како дел од нашето општествено одговорно делување” – изјавуваат од ИутеКредит.

Здравјето и здравата животна средина се еден од приоритетите на општествено одговорно делување на ИутеКредит, а ова не е првата поддршка на здравствените институции од ова финансиско друштво. Минатата година ИутеКредит учествуваше со донација во опремување на реновираната клиниката за гастроенетрохепатологија во Скопје.

Дополнително, финанското друштво активно ги применува препорачаните мерки за заштита од ширење на коронавирусот, адаптирајќи го начинот на работење со цел да овозможи непрекината и безбедна услуга на своите клиенти 24/7, преку сите дигитални канали за услужување и комуникација.

Останато

Пензионерите добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти

Објавено

на

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Годишната стапка на инфлација во Белгија 11,27 проценти, највисоко ниво во последните 50 години

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во Белгија се искачи на 11,27 проценти во септември, што е највисоко ниво во последните 50 години, покажуваат официјалните податоци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Владата обезбеди 250 милиони евра со поволни услови преку германски хартии од вредност

Објавено

на

Владата донесе одлука за издавање хартии од вредност на германскиот пазар, обврзница позната како „Namensschuldverschreibungen”, односно NSV, во износ од 250 милиони евра. Како што соопшти Министерството за финансии (МФ), средствата ќе се искористат за отплата на стари долгови кои доспеваат и за финансирање на буџетски потреби. (more…)

Продолжи со читање

Популарно