Connect with us

Странски банки

Италија ќе го оданочува екстра профитот на банките!?

Објавено

на

Италија објави дека ќе ги подложи на еднократен данок од 40% локалните банки откако беше обелоденето дека собрале милијарди дополнителен профит од зголемувањето на каматните стапки. Италијанската влада, која го одобри изненадувачкиот данок на состанокот на владата во понеделникот вечерта, рече дека планира да ги искористи приходите за поддршка на имателите на хипотеки и за намалување на даноците, во време кога зголемените стапки извршија дополнителен притисок врз домаќинствата.

Одлуката, за која аналитичарите велат дека може да ги принуди банките колективно да дадат дури 4,9 милијарди евра на државата, предизвика пад на акциите на банките. Акциите на најголемата италијанска банка, Intesa Sanpaolo, паднаа за 8,67% до затворање на 2,338 € во вторникот попладне, додека Unicredit затвори за 5,9% пониско на 21,28 €.

Тоа следи по слични потези на Шпанија минатата година и доаѓа само неколку недели откако Intesa Sanpaolo ги зголеми прогнозите за профит за годината, оживувајќи ја загриженоста за потенцијалното профитерство од страна на високите кредитори.

Вицепремиерот на Италија, Матео Салвини, на прес-конференција во Рим рече: „Треба само да се погледнат профитите на банките во првата половина од 2023 година, исто така и резултатот од зголемувањето на стапката на Европската централна банка, за да се сфати дека не зборуваме за неколку милиони, но зборуваме, може да се претпостави, за милијарди“.

„Ако [точно е дека] товарот што произлегува од трошокот за пари е … двојно зголемен за домаќинствата и бизнисите, она што го добиваат имателите на тековните сметки сигурно не е двојно зголемено“, додаде Салвини, велејќи дека постои голем јаз меѓу стапките што се применуваат на заемите во однос на оние на депозитите.

Профитот на банките порасна во последните квартали бидејќи зголемените каматни стапки им овозможија да го зголемат износот што им го наплатуваат на должниците за заеми и хипотеки со побрзо темпо отколку што го подобруваат приносот на штедачите. Банките ја ставија во џеб разликата, позната како нето каматна маржа и клучна мерка за нивната профитабилност.

Италијанската влада има намера да оданочи 40% од оваа нето каматна маржа, веројатно за 2023 година како целина. Плаќањето доспева до средината на 2024 година.

Марко Николај, капитален аналитичар во Jefferies, рече дека одлуката за оданочување на нето каматната маржа „излезе од ведро небо“, истакнувајќи дека италијанскиот министер за економија и финансии, Џанкарло Џорџети, „јавно ја кажа оваа идеја во блиското минато“.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно