Connect with us

Странски банки

Италија издава монети од две евра во знак на благодарност до медицинските работници

Објавено

на

Италија годинава ќе издаде монета од две евра посветена на лекарите, медицинските сестри и здравствениот персонал кои се соочија со пандемијата на коронавирусот во болниците ширум земја, објави Министерството за економија на Италија.

Монетата, која ќе биде законско средство за плаќање и од која ќе бидат исковани три милиони парчиња (во вредност од шест милиони евра), е украсена со фигури на маж и жена, кои ги претставуваат здравствените работници.

На монетите ќе биде изгравиран зборот „GRAZIE“, што во превод значи благодарам.

На монетата ќе бидат изгравирани и иницијалите на авторот на скицата, Италијанката Клаудија Момони.

На овој начин, италијанското Министерство за економија сака да им се заблагодари на медицинските работници за напорите што ги вложија од почетокот на пандемијата, која веќе однесе животи на повеќе од 85.000 луѓе во земјата, и на повеќе од триста здравствени работници.

Странски банки

Европската централна банка ги зголемува референтните каматни стапки за 25 базични поени

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот ги зголеми клучните каматни стапки за 25 базични поени поради високите инфлациски притисоци. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ подготвува ново зголемување на каматните стапки

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ќе ја зголеми референтната каматна стапка како дел од борбата против инфлацијата, на следниот состанок на Советот на гувернери. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Презентација на Редовниот полугодишен економски извештај на Светска банка за земјите од Западен Балкан

Објавено

на

Светска банка денеска ќе одржи презентација на 23-то издание од серијата извештаи за економската состојба во земјите од Западен Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србија, насловено „Тестирање на отпорноста“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно