Connect with us

Останато

Инфлацијата во Јапонија достигнала највисоко ниво во последните 41 година

Објавено

на

Основната потрошувачка на инфлација во Јапонија достигна ново 41-годишно ниво во јануари, бидејќи компаниите ги префрлија повисоките трошоци на домаќинствата, покажаа најновите податоците, држејќи ја централната банка под притисок постепено да ја укине својата масовна програма за стимулирање.

Податоците ја нагласуваат дилемата со која се соочуваат креаторите на политиката бидејќи зголемените цени на горивата и секојдневните потреби ги погодуваат домаќинствата, од кои многумина допрва треба да забележат зголемување на платите доволно за да ги надоместат повисоките трошоци за живот.

Основниот индекс на потрошувачки цени на национално ниво (CPI), кој ја исклучува испарливата свежа храна, но ги вклучува и трошоците за енергија, беше за 4,2% повисок во јануари од претходната година, што одговара на просечната прогноза на пазарот и забрзувајќи од 4,0% годишна добивка забележана во декември.

Јануарскиот пораст беше најбрз од септември 1981 година, кога трошоците за гориво се зголемија поради нафтената криза на Блискиот Исток и ја погодија јапонската економија која е зависна од увоз.

Основната потрошувачка инфлација сега ја надмина целта на Банката на Јапонија од 2% веќе девет последователни месеци, главно како одраз на постојаните зголемувања на трошоците за гориво и суровини, покажаа податоците.

Останато

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Објавено

на

Неодамна е комплетирана – ecommerce4all. eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Европската комисија предвидува раст од 2 проценти на македонската економија за годинава

Објавено

на

Европската комисија предвидува дека македонската економија годинава ќе забележи раст од два отсто, а во 2024 од 3,1 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ќе се издава граѓанска обврзница за финансирање на развојни проекти

Објавено

на

Министерството за финансии планира во јуни да издаде граѓанска обврзница со рок од две години и со примамлива камата. Според министерот за финансии, Фатмир Бесими, новиот финансиски инструмент ќе им овозможи на граѓаните да купат обврзница од минимум 10.000 денари, а со цел развој на финансикиот пазар. (more…)

Продолжи со читање

Популарно