Connect with us

Останато

Инфлацијата во САД се намалува и достигна ниво од шест проценти

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во февруари во САД падна на шест проценти, што е најниско од септември 2021 година и е во согласност со прогнозите.

Во јануари инфлацијата изнесуваше 6,4 проценти.

Цените на храната се зголемени со побавно темпо, за 9,5 проценти во однос на 10,1% во претходниот месец.

Исто така, цените на енергенсите пораснаа бавно, 5,2 проценти на годишно ниво во однос на 8,7% претходниот месец, а особено горивото кое на годишно ниво беше поскапо за 9,2 отсто наспроти дури 27,7 проценти еден месец претходно.

Од друга страна, струјата е намалена за 12,9 отсто, за еден процентен поен повеќе од јануари.

Цените на половните автомобили паднаа за 13,6 отсто на годишно ниво.

Базичната инфлација, кога се исклучени цените на енергијата и храната, падна од 5,6 проценти на 5,5 проценти.

На месечно ниво, инфлацијата во февруари бележи пораст од 0,4 отсто.

Федералните резерви на САД официјално таргетираат годишно ниво на инфлација од два проценти.

Останато

Пензиите ќе се зголемат за 8,4 проценти!

Објавено

на

Советот на социјална сигурност денеска на состанок усвои зголемување на пензиите. Просечната пензија од 17 666 денари се зголемува на 19 150 денари. Зголемувањето на мартовската пензија согласно методологијата ќе биде зголемување од 8,4 проценти што е повеќе од очекуваното, информира премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција во Владата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ПАНТЕЛЕОН ГС понуди 330 милиони денари со што станува потенцијален сопственик на зградата на Еуростандард Банка во центарот на Скопје

Објавено

на

Во текот на вчерашниот ден, на третата електронска лицитација за продажба на зградата на Еуростандард Банка-во стечај како потенцијален и мошне извесен иден сопственик на имотот се јави компанијата Пантелеон ГС која понуди 330 милиони денари. Оваа понуда беше избрана за најдобра во текот на вчерашната електронска лицитација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Стапката на инфлација во Аргентина се искачи на повеќе од 100 проценти

Објавено

на

Стапката на инфлација во Аргентина изнесува повеќе од 100 проценти, што се случи за првпат по хиперинфлацијата во оваа земја во текот на 90-тите. Аргентина банкротираше во 2001 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно