Connect with us

Останато

Инфлацијата во САД забави во текот на јули

Објавено

на

Инфлацијата во САД забави минатиот месец поради падот на цените на енергијата, објави денеска Министерството за трговија.

Според извештајот на Министерството, потрошувачките цени во јули се зголемени за 6,3 отсто во однос на истиот месец лани, додека во јуни е забележан годишен пораст од 6,8 отсто, што е најголем скок од 1982 година.

Таканаречената базична инфлација, која ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата, минатиот месец се зголеми за 4,6 отсто во однос на истиот период лани, откако во јуни се зголеми за 4,8 отсто. Заедно со намалувањето на индексот на потрошувачките цени, ова укажува на можно намалување на инфлаторните притисоци во САД.

На месечна основа, потрошувачките цени всушност паднаа за 0,1 отсто од јуни до јули, додека базичната инфлација се зголеми за 0,1 отсто, соопшти американското Министерство за трговија.

Инфлацијата во САД почна нагло да расте во пролетта 2021 година, откако американската економија закрепна од кратката, но разорна рецесија поради пандемијата на коронавирусот.

Високата инфлација е светски проблем, особено поради порастот на глобалните цени на храната и енергијата поради руската инвазија врз Украина.

Останато

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Објавено

на

Неодамна е комплетирана – ecommerce4all. eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Европската комисија предвидува раст од 2 проценти на македонската економија за годинава

Објавено

на

Европската комисија предвидува дека македонската економија годинава ќе забележи раст од два отсто, а во 2024 од 3,1 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ќе се издава граѓанска обврзница за финансирање на развојни проекти

Објавено

на

Министерството за финансии планира во јуни да издаде граѓанска обврзница со рок од две години и со примамлива камата. Според министерот за финансии, Фатмир Бесими, новиот финансиски инструмент ќе им овозможи на граѓаните да купат обврзница од минимум 10.000 денари, а со цел развој на финансикиот пазар. (more…)

Продолжи со читање

Популарно