Connect with us

Останато

Инфлацијата во еврозоната достигна нов максимум

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во еврозоната се искачи на 8,6 проценти во јуни, достигнувајќи ново највисоко ниво откако статистичкиот завод на Европската унија, Евростат, почна да ги следи податоците, пренесуваат агенциите.

Според податоците на Евростат, годишната инфлација во 19-те земји кои го користат еврото скокна над претходниот рекорд од 8,1 проценти, постигнат во мај.

Годишната инфлација во јуни 2021 година изнесува 1,9%.

Најголемо влијание врз годишната стапка на инфлација во еврозоната во јуни има енергијата со 2,8 процентни поени (п.п.), потоа храната, алкохолот и тутунот (1,88 п.п.), услугите (1,42 п.п.) и неенергетските индустриски производи (1. 15 п.п.), според Евростат.

Највисоки годишни стапки се забележани во Естонија (22 отсто), Литванија (20,5 отсто), а најниски во Малта (6,1 отсто) и Франција (6,5 отсто).

Останато

Пензионерите добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти

Објавено

на

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Годишната стапка на инфлација во Белгија 11,27 проценти, највисоко ниво во последните 50 години

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во Белгија се искачи на 11,27 проценти во септември, што е највисоко ниво во последните 50 години, покажуваат официјалните податоци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Владата обезбеди 250 милиони евра со поволни услови преку германски хартии од вредност

Објавено

на

Владата донесе одлука за издавање хартии од вредност на германскиот пазар, обврзница позната како „Namensschuldverschreibungen”, односно NSV, во износ од 250 милиони евра. Како што соопшти Министерството за финансии (МФ), средствата ќе се искористат за отплата на стари долгови кои доспеваат и за финансирање на буџетски потреби. (more…)

Продолжи со читање

Популарно