Connect with us

Странски банки

Интеса Санпаоло ja превзема УБИ банка?

Објавено

на

Најголемиот италијански кредитор „Intesa Sanpaolo” во понеделникот направи шокантен потег испраќајќи понуда вредна 4,86 милијарди евра со намера за преземање на нејзиниот конкурент во банкарскиот сектор „UBI Banca”, во обид за започнување на консолидација на фрагментираниот банкарски сектор во Италија, пренесува „Financial Times“.

Непосредно пред полноќ во понеделникот по локално време, „Intesa Sanpaolo” со седиште во Торино, ја откри целосната понуда за купување на четвртиот најголем кредитор на Италија преку соопштение со детално објаснување за плановите за издавање нови акции за финансирање на договорот.

Доколку оваа зделка биде успешна, спојувањето на овие два италијански банкарски гиганти ќе ја создаде седмата по големина банка во еврозоната со средства од над 1,1 трилијарди евра. Исто така, ќе и даде на „Intesa Sanpaolo” дополнителни 3 милиони клиенти во делот на население, мали бизниси и приватни банкарски клиенти, соопшти банката.

„Intesa Sanpaolo” ќе им понуди на акционерите на „UBI Banca” 17 нови акции за секои 10 акции што ги поседуваат во конкурентската банка. Во извештајот се вели дека понудата одговара на вредност од 4,25 евра по акција во „UBI Banca”, или премија од 27,6 проценти на цената на акциите на кредиторот од Бергамо.

„Intesa Sanpaolo” планира што е можно побрзо да ја заклучи зделката и да ја придобие „UBI Banca”, таргетирајќи комбинирана добивка од над 6 милијарди евра во 2022 година.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно