Connect with us

Интервјуа

ИНТЕРВЈУ со Гувернерката Анита Ангеловска Бежоска: Со новата Одлука ја поттикнуваме електронската трговија

Објавено

на

Со овозможувањето нашите резиденти да отвораат сметки кај странските електронски сервиси за трансакции за комерцијални цели се поттикнува електронската трговија. Особено важно е што со тоа се поттикнува можност нашите компании понатаму своите стоки и услуги да ги продаваат и на овој начин, што генерално ќе може да значи зголемена економска активност, зголемен извоз и зголемени девизни приливи коишто ќе ги остварува нашата економија.

Ова меѓу другото го истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска Бежоска, во интервјутo за МТВ, во коешто се осврна на повеќе прашања поврзани со најновите одлуки донесени од Советот на Народната банка.

Целосното интервју погледнете го во продолжение:

Интервјуа

Роберт Тодоровски, КЛИКНИ ЈАДИ: Нарачувањето на храна во компаниите е еден вид тим-билдинг

Објавено

на

Кликни Јади е компанија чија основна дејност е достава на храна и намирници до вашиот дом или канцеларија, улога која е мошне значајна особено во периодот на пандемијата со Ковид-19 и ограничувањето на движењето на граѓаните.  (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју НИКОЛА ЈОШЕВСКИ: Финансиските друштва – како банкарството од сенка ќе бидат финансика поддршка за населението во пост-Ковид кризната иднина

Објавено

на

Со појавата на небанкарските институции во 2011 година во Македонија започна примената на финансиската инклузија, за која развиениот свет одамна знае и ја применува, а на овој терен таа либерализација беше неопходна со една единствена цел – унапредување на финансиското работење на пазарот во целина, бидејќи на клиентите им стојат на располагање повеќе опции за задоволување на нивните финансиски потреби од различен карактер.  (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју СУАТ ИНАН: Нашата цел е Халк Осигурување да биде дел од водечките осигурителни компании

Објавено

на

Халк Осигурување АД Скопје како компанија за неживотно осигурување е присутна на македонскиот пазар од 2007 година. Во 2019 година, компанијата по преземањето на сопственоста од Халкбанк АД Скопје се ребрендираше во Халк Осигурување и одтогаш се позабележливо е нејзиното присуство на осигурителниот пазар во земјава. (more…)

Продолжи со читање

Популарно