Connect with us

Форекс

Инвеститорите воздржани, еврото со вредност од 61.6953 денари

Објавено

на

Новиот бран на вирусот Ковид-19 повремено ги дестабилизираше акциите на котираните друштва на Македонска берза, бидејќи кога се чинеше дека пандемијата полека стивнува и и се гледа крајот, коронавирусот повторно зема замав, од ден на ден се повеќе се зголемува бројот на новозаболени, а со тоа дополнително се зголемуваше и неизвесноста.

Но, по договорот за датум на одржување на парламентарните избори, како и Одлуката на Владата за отворање на граничните премини внесе позитивни вибрации врз економијата. Иако, бројот на заболени е сеуште огромен, животот полека се враќа во нормала, бизнисите се враќаат на своите секојдневни рутини, а и довербата кај инвеститорите се зголемува, но тие сеуште се воздржани од поголеми инвестиции.

На последниот ден за тргување поголемиот дел од акциите на кои котираат на Македонска берза забележаа пораст на својата вредност.

Најголем пораст забележаа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, коишто ја зголемија својата вредност за 2,78 проценти.

Пораст на вредноста забележаа и акциите на Гранит АД Скопје кои ја зголемија вредноста за 1,33%, додека пак акциите на Алкалоид АД Скопје забележаа раст на вредноста од 1,10%.

Минимален раст на вредноста забележаа и акциите на Макпетрол АД Скопје, ТТК Банка АД Скопје и НЛБ Банка АД Скопје.

Покрај растот, имаше и акции на котирани друштва кои загубија дел од вредноста. Најголем пад на вредноста забележаа акциите на ОКТА АД Скопје коишто ја намалија својата вредност за 2,19%.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6953 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 54.9282 денари, британската фунта изнесува 68.9718 денари, додека пак швајцарскиот франк е 57.8267 денари.

Форекс

Новите измени на Правилата за котација на Македонска берза, тема на три работилници со котираните компании

Објавено

на

На 22 и 23 септември, преку online платформата ZOOM, Берзата организираше три работилници на кои беа поканети сите 100 котирани компании во врска со имплементацијата на новите измени на Правилата за котација. Целта на работилниците беше детална презентација и дополнителни појаснувања поврзани со новите Правила за котација што стапија на сила на 21 септември. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Инвеститорскиот ден ги однесе акциите на Македонска берза во зелена зона

Објавено

на

Кризата предизвикана од вирусот Ковид-19 полека но сигурно се наминува, а за Македонската берза може да се каже дека таа е веќе минато. Акциите кои котираат на берзата ја стабилизираа својата вредност, по високиот пад што го бележеа додека коронавирусот енормно ги рушеше сите светски берзи, вклучително и нашата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Што донесе „Инвеститорскиот ден” на Македонска берза?

Објавено

на

На „Инвеститорскиот ден“ на Македонска берзата кој се одржа на 18.09.2021 година по повод 25 години од основачкото собрание на Берзата, се склучија вкупно 339 трансакции што е убедливо најголем број на трансакции од јуни до денес. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број на трансакции изнесува 62 трансакции. (more…)

Продолжи со читање

Популарно