Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Business Woman

Илина Вељановска: Sozdadi.com претставува платформа за водење сопствен бизнис!

Објавено

на

Sozdadi.com е прва платформа за поддршка на претприемништвото која работи низ целиот регион. Преку продажба и промоција на ракотворби и домашни производи, ваквата платформа има за цел да ги интегрира знаењето и креативноста како основен човечки ресурс и потенцијал и воеднo претставува инспирација за започнување на свој сопствен бизнис.

Платформата е ориентирана кон заедницата, каде секој продавач добива безбеден простор, во кој ќе креира своја сопствена онлајн продавница и преку неа ќе го развива своето хоби или домашен производ.

На Sozdadi.com купувачот може да најде уникатни ракотворби изработени со многу љубов, директна конекција со продавачите, како и регионални домашни производи.

Иновативноста се состои во тоа што производителите ќе имаат можност од своето хоби, она што со љубов го работат, да развијат сопствен бизнис преку евтин, а ефективен маркетинг и преку поддржување на креативни проекти во рамки на платформата.

Ова го прави sozdadi.com една од најуспешните приказни во доменот на социјалното претприемништво.

За да ја доловиме важноста за поддршка за развој на сопствен бизнис во Македонија, зборуваме со Илина Вељановска, основач на платформата.

Банкарство: Која е Илина на приватен и професионален план?

Илина: Јас не сум од оние кои сметаат дека успехот е предуслов за среќа. Напротив, сметам дека среќата е услов за успех. На професионален план сум дипломиран правник, Претседател на Асоцијацијата за лидерство Скопје, претприемач и ментор во рамки на наградата за социјално претприемништво (СИА Македонија), со четири годишно работно искуство во невладиниот сектор. На приватен план сум девојка која обожува слободното време да го поминува на планина/ во природа со своите миленичиња, поборник за здрав живот, голем сонувач и авантурист. Млад човек со огромна желба, визија и мисија да креира подобро општество за себе и за идните генерации. Сметам дека и покрај работните обврски, секогаш треба да најдеме време за нашите најблиски, за патување, и за работите кои ги сакаме и ги уживаме.

Банкарство: Која беше Вашата главна инспирација за да го почнете бизнисот?

Илина: Проактивноста и желбата за враќање нешто добро кон заедницата беа главните мотиватори за започнување со приказната наречена социјално претприемништво. Sozdadi.com не ја гледам единствено како онлајн продавница, туку како локална заедница, која става акцент на зачувување на културата, иновација во поглед на промовирање на домашни производи и секако можност за видливост на истите.

Банкарство: Покрај претприемач, Вие сте и хумана личност. Како ги споивте хуманитарните активности и бизнисот? 

Илина: Уште од основно училиште волонтирам во разни организации и работам на проекти кои се однесуваат на заштита на човекови права, но и благосостојба и борба за правата на животните, а потоа истото го преточив и во своја професија, во оној момент кога сфатив дека можам значително да придонесам за поголем социјален импакт, врз основа на досегашното знаење и искуство стекнато преку работење во сферата на социјална правда. Во една земја во развој, каква што е Република Македонија, секојдневно се соочуваме со голем број на општествени проблеми, за кои нужно е изнаоѓање на долготрајни и структурни решенија.

Банкарство: Што значи да си претприемач во Македонија и на Балканот?

Илина: Претприемништвото според мене подразбира ПРОМЕНА и самата промена се случува со нас или поради нас. Да се биде претприемач во Република Македонија и Балканот, само по себе бара висок степен на емоционална интелигенција, со оглед да треба континуирано да веруваме во себе и својата визија, дури и кога се чини невозможно.

Банкарство: Кои се Вашите идни планови?

Илина: Моите планови секогаш вклучуваат континуирано учење, но себеси се сметам за исклучително среќна линост, со оглед да имам можност и да го споделувам тоа знаење како предавач при разни младински програми и интернационални конференции.

Business Woman

Која е Кристалина Иванова Георгиева, новата директорка на ММФ?

Објавено

на

Кристалина Иванова Георгиева-Кинова родена на 13 август 1953 година е бугарски економист која неодамна дојде на чело на Меѓународниот монетарен фонд. Исто така, таа е главен извршен директор на Светската банка од 2017 година. Кристалина Иванова беше вршител на должноста претседател на Групата на Светска банка од 1. февруари 2019 до 8. април 2019 година. Таа претходно беше заменик претседател на Европската комисија под Жан-Клод Јункер од 2014 година до 2016 година. (more…)

Продолжи со читање

Business Woman

Бојана Иванов и Елеонора Црвенкоска: Babyshop.mk е првата специјализирана онлајн продавница за деца и родители

Објавено

на

Бојана Иванов и Елеонора Црвенкоска се двете мајки кои стојат зад првата специјализирана онлајн продавница за деца во Македонија. Во овој заеднички проект тие ги сплотиле љубовта и грижата кон своите деца и желбата за успех и реализација на сопствен бизнис. Така се роди онлајн продавницата за деца и родители, Babyshop.mk (more…)

Продолжи со читање

Business Woman

На вкусен ручек со Ирина Јаневска од coolinari.mk

Објавено

на

Coolinari.mk е идеја во доменот на социјалното претприемништво. Како таква се развива успешно веќе неколку години и има големо влијание во дејноста на кулинарството и успева да направи промена.

Ирина Јаневска, ќе ни објасни кон што се стремат нивните кулинари, што постигнале до сега и што е тоа што ги прави социјално претрпријатие. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange