Connect with us

Останато

Извештај на ММФ: Македонската економија ќе има пад на БДП од 5,4% оваа година

Објавено

на

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во својот најнов извештај прогнозира далеку поцрно сценарио за економиите на сите држави во регионот.

Според извештајот на ММФ, најголем пад на економијата ќе забележи црногорската економија чијшто БДП ќе се намали за високи 12 проценти. Висок пад на бруто домашниот производ од 9 проценти ќе забележи и хрватската економија, додека ММФ прогнозира дека БДП на Албанија и Косово ќе се намали за 7,5 проценти, на БиХ за 6,5 проценти, за Северна Македонија за 5,4 проценти, а најмал пад на БДП ќе забележи српската економија од само 2,5 проценти.

Македонската економија годинава ќе забележи пад од 5,4 проценти, проекција која е далеку полоша од априлската, кога ММФ прогнозираше пад на македонската економија за 4 проценти.

Подобри бројки се очекуваат од наредната година, кога македонскиот БДП би остварил раст од 5,5 проценти. Годинава би ја завршиле со инфлација од 0,9%, и дефицит на тековната сметка од 4,7%.

Корона кризата силно ги погоди економиите во светот, но најмногу ќе страдаат сиромашните земји, кои ќе имаат потреба од финансиска помош од другите земји. ОД ММф предвидуваат дека бројот на отпуштени работници ќе расте, а сиромашните ќе станат уште посиромашни.

Сепак, од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвидуваат дека глобалната рецесија, предизвикана од корона кризата ќе биде послаба отколку првичните проценки. Проценката на ММФ е дека светскиот БДП ќе се намали за 4,4 проценти што е за 0,8 проценти помалку од јунските проекции.

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно