Connect with us

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи.

Во третата по ред #РамкаЗаПомош, НЛБ Групацијата им даде можност на ентузијастите кои преку своите активности и решенија придонесуваат за постигнување на најмалку една од седумнаесетте цели за одржлив развој на Обединетите нации и ги следат насоките на Рамката за одржлив развој на НЛБ Групацијата. Во апликациите, компаниите требаше да ги претстават своите активности, проекти или предлози за одржлива трансформација, притоа дефинирајќи на која компонента на одржливост во сегментот на Управување со еколошки и социјални аспекти (ESG) истите се однесуваат.

Меѓу 300-те компании-апликанти на сите шест пазари каде што работи НЛБ Групацијата, односно во Словенија, Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово, најголемиот број компании (дури 150) презентираа проекти со еколошка компонента, нешто помалку компании (119) проекти со социјална компонента, додека останатите се занимаваа со  аспектот на управување со одржливоста.

Странски банки

Лагард: Економијата во Еврозоната во подобра состојба од очекуваното

Објавено

на

„Економската активност на еврозоната е забавена во споредба со 2022 година, но оваа година ќе биде „значително подобра“ од предвиденото – и покрај инфлацијата и енергетската криза”, изјави во Давос претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка ја ревидираше прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Светска банка ги ревидираше своите очекувања во однос на бруто домашниот производ (БДП) на Македонија. Новата прогноза на Светската банка е раст на економијата за 2,4 проценти во 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Европската централна банка: Реалните плати во еврозоната драстично паѓаат

Објавено

на

Реалните плати во еврозоната се значително пониски отколку во периодот пред пандемијата и, веројатно, ќе се намалат уште повеќе во наредните месеци поради брзиот раст на цените, предупреди денеска Европската централна банка (ЕЦБ). (more…)

Продолжи со читање

Популарно