Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

Зошто швајцарските банкари не сакаат да се укине кешот?

Објавено

на

Здружението на банкари на Швајцарија во новиот извештај оценува дека кешот како форма на платежно средство не смее да биде укинат без оглед на се поголемата и доминантна улога на безготовинското плаќање преку банкарски дебитни или кредитни картички, како и преку специјализирани мобилни апликации.

Според швајцарските банкари употребата на готовина во секојдневниот промет не треба да се напушти или елиминира како можност која ќе им биде достапна на корисниците. Замислата за електронско плаќање колку и да е привлечна носи и одредени предизвици кои ќе испливуваат се повеќе на површина.

Најпрво, во прашање е личната слобода на корисниците да употребуваат различни средства за плаќање, па така парите во кеш не треба да се отстранат, бидејќи се уште има голем процент од населението кое не е вклучено во новите трендови и има реални пречки. Исто така, не сите земји се на исто ниво на технолошки и економски развој како во Кина или Шведска каде мобилното плаќање има најголем примат во однос на останатите методи на парични трансакции.

Во извештајот на Здружението на банкари на Швајцарија се наведува и дека во дигиталната ера се повеќе се јавуваат грижите за нарушување на приватноста на корисниците. Секоја дигитална трансакција остава одреден запис и траг кои потоа лесно може да се следат за активностите и навиките на потрошувачите. Затоа ќе има одреден број на корисници кои нема целосно да ги прифатат мобилните и безготовинските методи на плаќање во обид да ја сочуваат својата приватност и начинот на кој се постапува со нивните лични податоци.

Швајцарските банкари го цитираат и рускиот писател Достоевски кој во своите мемоари за сибирскиот затворенички логор напишал „Парите ја коваа слободата“. Поаѓајќи од оваа мисла задржувањето на кешот ќе осигура дека и тие кои немаат мобилни апликации за електронско плаќање или други видови на дигитални паричници дека ќе бидат дел од пазарот без оглед на сите аргументи за едноставност, брзина, ефикасност и помали трошоци.

На слободното општество му е потребна договорна слобода, избор и почитување на личната приватност. Затоа, повиците за регулирање и ограничувања на начините на плаќање треба да бидат целосно отфрлени. Сепак, либералниот економски поредок бара целосна цена на трошоците. Доколку различните форми на плаќање доведат до различни трошоци, тогаш тоа треба да се одрази во цената, заклучуваат швајцарските банкари.

Странски банки

ЕУ се поблиску до единствена банкарска унија – Што ги кочи германските банки?

Објавено

на

Европската Унија е се поблиску до создавање на единствена европска банкарска унија која треба да го поддржи развојот на пазарот на капитал, да ја зголеми довербата на инвеститорите, како и да ги прошири можностите за развој на приватниот сектор. По се изгледа дека компромис ќе биде постигнат благодарение на германскиот банкарски сектор кој сака да ја избегне состојбата на блокада на процесот со откажување од дел од своите барања бидејќи негативните последици од самото одложување може да бидат поголеми. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

UniCredit го продава целиот свој удел во италијанската инвестициска банка „Mediobanc“

Објавено

на

Најголемата банка за кредитни услуги во Италија, UniCredit banca, планира да го продаде целиот свој удел во инвестициската банка „Mediobanc“. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Google влегува во банкарскиот сектор – Ќе бидат ли заштитени приватните податоци?

Објавено

на

Технолошкиот гигант Google најави дека следната година ќе започне со нудење на банкарски услуги преку мобилната апликација за безконтактни трансакции Google Pay. Предвидено е во партнерство со големата банкарска групација Citygroup и кредитното биро на Универзитетот Стенфорд, да нуди основни трансакциски сметки за корисниците. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange