Connect with us

Лични финансии

Зошто повеќето луѓе се сиромашни според Паркинсоновиот закон?

Објавено

на

Паркинсоновиот закон (закон заснован на искуството на британските владини агенции) е еден од најпознатите и најважните закони што се користат при управувањето со парите.

Пред многу години, овој закон го формулирал англискиот писател Норткон Паркинсон кој објаснува зошто повеќето луѓе остануваат сиромашни до крајот на животот.

Принципот на законот

Законот вели дека оглед колку луѓето заработуваат, способни се да потрошат се, па дури и малку повеќе од тоа. Нивните трошоци растат пропорционално со приходите.

Многу луѓе со текот на времето започнуваат да заработуваат за неколку пати повеќе отколку на почетокот на кариерата. Но, на еден или друг начин, изгледа дека им е потребен секој денар за да одржат животен стил. Без оглед колку заработуваат, на луѓето никогаш нема да им бидат доволно парите кои ги имаат.

Клучот на финансискиот успех

Првиот заклучок кој произлегува од Паркинсоновиот закон гласи: Финансиската независност произлегува од кршењето на законот на Паркинсон. Тој ја покажува стапицата во која паѓаат повеќето луѓе. Тоа е причина за долговите, грижата за парите и финанасиските неволји. Само кога ќе развиете доволно сила и волја да се спротивставите на внатрешниот нагон да потрошите сè што заработувате, ќе почнете да акумулирате пари и да се разликувате од повеќето луѓе.

Другиот заклучок од Паркинсоновиот закон гласи: Ако дозволите вашите трошоци да растат побавно од вашите приходи, притоа разликата ја заштедувате или ја вложувате, тогаш ќе станете финансиски независни.

Тоа е најважната работа. Ако можете да ги зголемите профитите од зголемениот приход и зголемувањето на трошоците за одржување на вашиот животен стил и потоа да заштедите и да направите разлика, по некое време, како што се зголемува вашата инвестиција, можете да ја подобрите вашата материјална благосостојба. Со намерно кршење на законот за Паркинсон, на крајот ќе станете финансиски независни.

Практична вежба

Во прилог неколку трикови на кои можете веднаш да го примените овој закон: Најпрво, замислете дека вашата финансиска состојба е близу до колапс и треба да преземете чекори за да ја поправите ситуацијата.

Намалете ги неопходните трошоци. Направете буџет за фиксни, неодложни трошоци кои се јавуваат во текот на месецот, и привремено ограничете ги трошоците на овој износ. Внимателно проучете ја секоја ставка на трошоците. Уживајте во нивната валидност како да анализирате некој друг буџет. Барајте начини да заштедите пари. Поставете си цел да ги намалите трошоците за најмалку 10 проценти во следните три месеци.

Второ, донесете одлука да заштедите и инвестирате 50% од какво било зголемување на приходите од кој било извор. Научете да живеете со преостанатите 50 проценти. Направете го ова во текот на Вашиот живот, финансискиот успех е неизбежен.

Лични финансии

Винко совети за штедење (прв дел) – Како да ги научите Вашите деца да штедат?

Објавено

на

Родителите во Македонија се свесни, се повеќе се интересираат и дебатираат за детското штедење со цел да им овоможат на своите деца поквалитетно образование, самостоен и подобар живот и финансиска стабилност. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Следната недела ќе се одржи четвртото издание на Деновите на финансиската писменост

Објавено

на

Следната недела, од 24 до 26 ноември ќе се одржи четвртото издание на Деновите на финансиската писменост, коишто ги организираат финансиските  регулаторни институции во соработка со приватните финансиски компании. Конкретно, организатори и учесници се Народната банкаМинистерството за финансииКомисијата за хартии од вредностАгенцијата за супервизија на капитално пензиско осигурување ‒ МАПАС и Агенцијата за супервизија на осигурување, а со  свои активности се очекува да се вклучи и приватниот финансиски сектор. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

По повод Светскиот ден на штедењето неколку успешни совети како да заштедите пари

Објавено

на

Сите сакаат да заштедат пари. Најчесто сите луѓе го бараат најбрзиот и најефикасниот начин за да дојдат до одредена заштеда. Процесот на штедење пари може да биде успешен доколку се штеди организирано и одговорно. Ова се неколку совети кои доколку ги следите и почитувате со сигурност ќе ве доведат до поставената цел. (more…)

Продолжи со читање

Популарно