Connect with us

Лични финансии

Зошто некои луѓе никогаш не успеваат да заштедат пари?

Објавено

на

Никогаш не е добра идеја да ги обвинуваме другите за нашите проблеми, но вашето воспитување врши големо влијание врз вашите навики за трошење. Вообичаено, децата растени во скромни домаќинства имаат тенденција да заштедат пари полесно за време на нивниот возрасен живот. Спротивно е и точното – децата на родителите кои трошат импулсивно или немаат добро одржување на нивните лични финансии, имаат тенденција да имаат тешкотии да штедат пари како возрасни. Иако ова не е секогаш случај, сигурно е вредно да се погледне во семејните пари.

Друга причина што некои луѓе се борат за заштеда е поврзана со феномен наречен научена беспомошност. Ова е состојба на умот што ги тера луѓето да веруваат дека нема ништо што можат да сторат за да избегнат негативна ситуација кога спротивното е всушност точно. Бидејќи се однесува на заштеда на пари, научена беспомошност често се јавува кај луѓе кои имаат постојано негативни искуства со пари.

Иако научената беспомошност може да започне во детството, може да дојде и од возрасни искуства. Колку почесто некој искусува неуспешен обид да заштеди пари, толку е поголема веројатноста тие да веруваат дека едноставно не се способни да го направат тоа. Со други зборови, тие почнуваат да мислат дека неможноста да се заштедат пари е само дел од тоа што се.

Ќе забележите дека и двете од овие тешкотии се научени однесување. Иако не е секогаш лесно да се сменат навиките што се стекнати уште на почетокот на животот, добрата вест е дека од овие тешкотии може да се “одучите„. Најдобриот начин да започнете да ги откривате овие модели е преку пракса.

Еве неколку начини да започнете на патот кон заштеда на пари:

  • Започнете со заштеда на мала количина секоја недела.
  • Следете го напредокот што го правите, колку и да е мал.
  • Поставете цели за заштеда и признајте да ги постигнете со мала награда.
  • Најдете “финансиски пријател” и да воспоставите динамика со нив, каде што вие сте меѓусебно одговорни и може да се охрабрувате еден со друг.

 

Лични финансии

7 паметни начини за заштеда на пари за Нова година

Објавено

на

Радост, среќа… тоа се само два збора кои писателите ги користат кога сакаат да го опишат периодот што доаѓа. Но, има и сериозни финансиски импликации. Повеќето од нас, ќе потрошат поголема сума на пари за време на празниците. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Ако го “хакнеме„ Black Friday ќе успееме да заштедиме пари

Објавено

на

Додека продажбата на Black Friday веќе може да се викаат “Масивни попусти”, секогаш има повеќе што може да се стори за да се задржат парите цврсто во вашиот џеб. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Кредитна картичка – дар или проклетство?

Објавено

на

Кога работите да ја изградите или обновите вашата кредитна историја, како користите кредитна картичк е најважно пред сè. Важно е да го користите кредитот на вистинскиот начин да се изгради и одржува добар кредитен рејтинг. За жал, кредитни картички не доаѓаат со прирачник што ви кажува како да ги користите одговорно. Можеби веќесте научиле на потешкиот начин за опустошувачките ефекти од злоупотребата на кредитот, но никогаш не е предоцна да се започне одново. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange