Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Зошто економијата на Русија нема да колабира?

Објавено

на

Брзата депрецијација на рубљата, и покрај драматичното и навидум очајното зголемување на каматните стапки од страна на Централната банка на Русија (ЦБР) минатиот месец, го зголемија спектарот на економската криза во Русија во последните две година. Всушност, Западот се обиде да го оживее тој спектар во тековната конфронтација со рускиот претседател Владимир Путин. Но, иако руската економија несомнено е во неволја, неверојатен е колапсот.

Нафтата и гасот сочинуваат повеќе од 60% од рускиот извозСо оглед на тоа, неодамнешниот остар пад на светските цени на нафтата очигледно претставува главен шок – доволно голем, кога е во комбинација со ефектот на сè строгите санкции од Западот што може да предизвика значителна рецесија. За да бидат работите уште полоши, цените на стоките се очекува да останат ниски подолго време. Во тој случај, загубата на приход ќе стане многу поголема.

Ситуацијата денес е многу поинаква од онаа во 1998 година, кога Русија водеше двојни фискални политики и имаше дефицит на тековната сметка. Русија требаше да позајми финансиски средства, и тоа најмногу позајмуваше во странска валута. Ова значеше дека, како што се намалуваше рубљата, долговите на Русија се зголемија. 

Спротивно на тоа, во последниве години, Русија ужива значителен буџетски суфицит, а јавниот долг е под 20% од БДП. Точно е дека приходот од нафта и гас, кој претставува најголем дел од владините приходи, се преполови кога се мери во долари. Но, руската валута падна за приближно ист процент, што значи дека приходите на владата во рубли остануваат приближно непроменети.

Слично на тоа, рамнотежата на тековната сметка на Русија во најголем дел е во суфицит во последниве години. Бруто јавниот и приватниот надворешен долг е под 40% од БДП, а голем дел од тоа се деноминирани во рубли. Остриот пад на приходите од извоз брзо ја менува ситуацијата, но Русија почнува од удобна позиција. 

Слободниот пад на рубљата е воден од капитални одливи. Познатите олигарси на Русија веќе го задржаа поголемиот дел од своето богатство во странство, но задржуваат значителни заштеди дома. Со оглед на тоа што економската и политичката ситуација се влошува, тие најверојатно извлекуваат повеќе пари.Мали штедачи имаат, но и тие ја бараат секоја причина да се префрлат во странска валута.

Ова ја стави ЦБР во предизвикувачки позиција. Амортизацијата на рубљата е обврзана да ја зголеми инфлацијата, веќе околу 11% и далеку над целта на ЦБР од 5%. Во тој контекст, зголемувањето на каматната стапка остро има смисла, а официјалните лица може да се надеваат дека зголемувањето ќе ги спречи одливот на капитал – и покрај ризикот дека одлуката, ако се толкува дека е насочена кон одбрана на валутата, може да има спротивен ефект.

Проблемот е што повисоките каматни стапки се обврзани да го продлабочат економскиот пад на Русија, со што ЦБР ќе биде лесно жртвено јагне. Централната банка не е одговорна за проблемите на Русија – трката на рубљата, рецесијата и зголемената инфлација – и користењето каматни стапки за да се спречи одлив на капитал секогаш ќе успее. 

Заканата за Путин е јасна. Тој ризикува да доживее судбина на неговиот претходник, Борис Елцин, кој претседаваше во период на невообичаено ниски цени на нафтата. Досега Путин имал среќа, доаѓајќи на власт исто како што цените на нафтата почнаа да се зголемуваат. Повеќето руски државјани во последните две децении признаваат зголемување на животниот стандард, по неколкудеценискиот пад.

Одлуката на Путин да не ги спроведува непопуларните реформи што би создале силен неспортски извоз на нафта, можеби е лошо за долгорочното здравје на економијата, но му овозможи да одржува широка јавна поддршка. Неговото економско богатство, во комбинација со неговата подготвеност да застане пре одлуките на Западот, ја прави Русија повторно да биде светска сила.

Многумина во САД и Европа веруваат дека зголемувањето на економскиот притисок врз Русија ќе помогне да се ослободи Путин. Ова е енормно опасна коцка. Бидејќи рускиот животен стандард според граѓаните е зголемен, единствената одржлива стратегија на Путин да остане на власт ќе биде агресивен меѓународен став.

Ништо од ова не значи дека Западот треба да се поклони и да ги остави своите начела. Но, тоа не значи дека дојде време за дипломатски пристап кој не зависи од изгледите за економски колапс на Русија. Руската економија не може да доживее колапс.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange