Connect with us

Депозити

Зошто го славиме Светскиот ден на штедењето?

Објавено

на

Финансиската писменост и едукацијата за управување со средствата, особено во неразвиените и земјите во развој е од голема важност за севкупното население. Идејата за формирање на Светскиот ден на штедењето потекнува од далечната 1924 година, неколку години по Големата депресија која настана како рушење на берзите во САД и финансиската криза со монетарната реформа во Германија.

Идејата за започнување на Светски ден на штедењето е поставена на Интернационалниот конгрес на банки за штедење со цел да се популаризираат депозитите од граѓаните и компаниите. Конгресот е одржан на 31 октомври во Милано, и од тогаш наваму овој ден е претворен во традиција за поттикнување на штедните навики на населението.

Единствено во земји каде овој ден е национален празник не се прославува бидејќи идејата е банките да бидат отворени и да ги услужуваат сите заинтересирани кои сакаат да остварат заштеда. Настанот најголема популарност стекнува по Втората светска војна, особено во Австралија каде е одбрана национална маскота Sparefroh по која дури е именувана и улица.

Во поновата историја организаторите на Светскиот ден на штедењето е насочен повеќе во земјите во развој каде има висок степен на невработеност и социјална нееднаквост, а многу граѓани се надвор од банкарскиот систем па така и нивните финансиски опции се многу помали. Затоа се работи на различни промоции и алатки за луѓето полесно да управуваат со своите средства и да генерираат дополнителни приходи од заштедите кога ќе им бидат неопходни и потребни.

Светскиот ден на штедењето како глобален настан го слават особено одговорните банки за штедење, културни организации, спортски тела и квалификувани агенции. Светскиот ден на штедењето не потсетува на важноста на редовните заштеди да бидат безбедни. Заштедите, исто така, му помагаат на една личност да ги оствари своите цели и соништа, како што е започнување бизнис, подобра здравствена заштита, поквалитетно образование или купување имот.

Промотивниот ден помалку се одбележува во САД бидејќи денес се слави Халовин ( Ден на сите светци) каде сите се маскираат, се заплашуваат и се честат со слатки, како и во Германија каде е празник на реформската протестантска црква за одбележување на Мартин Лутер.

Депозити

Нов промотивен депозит „Научи да штедиш“ од Капитал Банка

Објавено

на

Со новиот промотивен депозит на Капитал Банка НАУЧИ ДА ШТЕДИШ за двојно пократко, добиј двојно повеќе, со до 2,2неверојатна фиксна годишна каматна стапка и рок на орочување од 6 месеци! (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Големата моќ на малата Халк е-касичка

Објавено

на

Живееме во време во кое со еден клик можеме да пронајдеме и купиме се што ни треба. Потребен ни е само телефон или компјутер и платежна картичка. А купувањето со платежна картичка полека, но сигурно, станува доминантен начин на плаќање и го заменува плаќањето со готовина. Но, со тоа и штедењето пари станува сè потешко. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

ПРОМО ФИКС – промотивни депозити на ТТК Банка во денари и во евра

Објавено

на

ТТК Банка АД Скопје ја продолжи промотивната понуда на ПРОМО ФИКС депозитите за физички лица со атрактивна ФИКСНА каматна стапка за штедење во денари на 15 и 25 месеци, и евра на 15, 25 и 36 месеци, во промотивен период до 15.1.2021 година. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно