Connect with us

Останато

Златниот град на УНЕСКО со акција за отстранување на банкомати

Објавено

на

Во стариот дел на Дубровник откако поминал рокот по управна постапка за отстранување на поставените банкомати во отворите на зградите кој траел 30 дена, Комуналното претпријатие овој месец издало решенија за парични казни за седум објекти во износ од 10.000 куни.

Откако ќе истечат роковите за плаќање, ако не се отстранат банкоматите ниту тогаш, ќе се издаде ново репение за извршување со парична казна, со износ кој секој нареден пат може двојно да се зголеми ( 20.000 куни, потоа 40.000, па 80.000 куни …) и може да достигне до милион куни.

Во меѓувреме, веќе утре и секој нареден ден, Комуналното претпријатие ќе ги казнува прекршителите со издавање на прекршочен налог, во износ од 10.000 куни дневно за правни лица плус 2.000 куни дневно за одговорно лице, додека износот за прекршок кај физички лица ќе биде во износ од 2.000 куни дневно.

Измените и дополнувањата на Одлуката за комунален ред, со кој Градот Загреб пропишал забрана за поставување на банкомати и други уреди во отворите на зградите во стариот дел на Дубровник станал првиот хрватски град кој со совите акти го уредил прашањето за поставување на банкомати кои се многубројни и почнале да нарушат изгледот на културното богатство на UNESCO.

Останато

Во САД 6,6 милиони луѓе останале без работа – сигнал дека Америка тоне во рецесија

Објавено

на

Во САД, 6,6 милиони работници останале без работа поради пандемијата на коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска: Најбргу ги очекуваме поволните средства од ММФ, согласно потребите ќе се носат и нови мерки

Објавено

на

Најбргу ќе стигнат средствата од Меѓународниот монетарен фонд од странските ликвидносни инјекции, кои се очекува најверојатно да стигнат во текот на месецов, рече министерката за финансии Нина Ангеловска во интервју за „Утрински брифинг“ и дополни дека ќе се користат средства и од Светска банка, од Европската Унија, како и од обврзницата за премостување. Таа посочи дека овие средства ќе се користат повеќе месеци, согласно потребите за вбризгување средства во стопанството, а дека согласно потребите ќе се носат и нови мерки. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Прифати го предизвикот – стани маркетер во Lyconet мрежата

Објавено

на

Во состојба на голема економска и трудова неизвесност, младата популација е онаа категорија која е доста погодена, и стапката на невработеност е највисока токму кај неа. Покрај невработеноста, моментално се наоѓаме и во време на пандемија, а тоа дополнително ги загрижува како младите така и сите компании. Ретки се компаниите кои не се погодени во овие моменти, и не трпат намалување во човечките ресурси. Исто така, не секоја компанија може да им понуди кариера на млади луѓе кои имаат скромно или никакво работно искуство. Lyconet (Лајконет) затоа, и во овие тешки околности, им нуди можност на сите генерации да започнат да развиваат професионални вештини и веднаш да градат работно искуство и кариера.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно