Connect with us

Останато

Земјите кои до 2030 година ќе бидат економски најмоќни

Објавено

на

Компанијата „PricewaterhouseCoopers“ (PWC) ги објави своите предвидувања кога станува збор за економската моќ до 2030-та година.

Во извештајот „Поглед во иднината: колку глобалната економија ќе се промени до 2050-та година?“ рангирани се 32 држави кога станува збор за предвидување на нивниот глобален раст на бруто домашниот производ со зголемување на куповната моќ.

 

Коефициентот на куповната моќ во макроекономијата се користи за одредување на економската продуктивност и стандардот на живот во земјите во текот на одреден период.

 

Иако на оваа листа некои земји се наоѓаат во самиот врв како и досега, другите ќе забележат значителен раст или пад. Во листата која следи, сумите се изразени во американски долари.

 

1. Кина — 38.01 илјади милијарди долари

2. САД — 23.48 илјади милијарди долари

3. Индија — 19.51 илјади милијарди долари

4. Jaпонија — 5.61 илјади милијарди долари

5. Индонезија — 5.42 илјади милијарди долари

6. Русија — 4.73 илјади милијарди долари

7. Германија — 4.71 илјади милијарди долари

8. Бразил — 4.44 илјади милијарди долари

9. Мексико — 3.66 илјади милијарди долари

10. Велика Британија — 3.64 илјади милијарди долари

11. Франција — 3.38 илјади милијарди долари

12. Турција — 2.99 илјади милијарди долари

13. Саудиска Арабија — 2.76 илјади милијарди долари

14. Jужна Кореа — 2.65 илјади милијарди долари

15. Италија — 2.54 илјади милијарди долари

16. Иран — 2.35 илјади милијарди долари

17. Шпанија — 2.16 илјади милијарди долари

18. Канада — 2.14 илјади милијарди долари

19. Eгипет — 2.05 илјади милијарди долари

20. Пакистан — 1.87 илјади милијарди долари

21. Нигерија — 1.79 илјади милијарди долари

22. Tајланд — 1.73 илјади милијарди долари

23. Aвстралија — 1.66 илјади милијарди долари

24. Филипини — 1.62 илјади милијарди долари

25. Maлезија — 1.51 илјади милијарди долари

26. Полска — 1.51 илјади милијарди долари

27. Aргентина — 1.34 илјади милијарди долари

28. Бангладеш — 1.32 илјади милијарди долари

29. Виетнам — 1.30 илјади милијарди долари

30. Jужна Африка — 1.15 илјади милијарди долари

31. Колумбија — 1.11 илјади милијарди долари

32. Холандија — 1.08 илјади милијарди долари

Останато

Во среда (26 јануари) започнува исплатата на јануарските пензии

Објавено

на

Владата на четвртата седница ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за јануари 2022 година и го задолжи Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 25 јануари 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Централната банка на Русија со предлог целосно да се забрани издавање и употреба на криптовалути

Објавено

на

Централната банка на Русија предложи целосна забрана за издавање, „рударење“ и тргување со криптовалути во Русија, пренесува руски „Комерсант“. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Градоначалникот на Њујорк првата плата ја добива во криптовалути

Објавено

на

Градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс соопшти дека во петок ќе ја добие првата плата од своето работно место, и тоа не во долари, туку во криптовалутите Биткоин и Етериум, пренесува „Ал Џазира Балканс“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно