Connect with us

Останато

Зголемување на стапката на невработеност во вториот квартал на 2020 година

Објавено

на

Стапката на невработеност од 16,7 проценти е евидентирана во вториот квартал од оваа година, објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци бројот на невработени во овој квартал изнесува 159.623, додека бројот на вработени е 793.416 лица. Активното население во земјата брои 953.039 лица.

Стапката на активност во вториот квартал изнесува 56,5 проценти, додека пак стапката на вработеност изнесува 47,1%.

Во однос на крајот на 2019 и на вториот квартал 2019 година има намалување, кога се регистрирани 17,3, и 17,5%.Објавените податоци укажуваат на зголемување на стапката на невработеност во однос на првиот квартал кога изнесуваше 16,2 проценти.

Останато

СИСТЕМОТ КОНЕЧНО АЖУРИРАН – Корисниците на МојДДВ може да се вратат на напредниот скенер за скенирање на фискални сметки

Објавено

на

Управата за јавни приходи, ги информира корисниците на апликацијата МојДДВ, дека може да се вратат на напредниот скенер за скенирање на фискални сметки. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ЗАГРИЖУВАЧКИ ПОДАТОК – Луѓето поминуваат по 4 до 5 часа во просек на ден на мобилните апликации!?

Објавено

на

Истражувачите на пазарот на мобилни апликации открија дека потрошувачите поминуваат се повеќе време со своите паметни телефони. Според истражувањето на „data.ai” (порано App Annie) во 13 земји, луѓето моментално посветуваат 4 до 5 часа од својот ден на мобилни апликации. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Поголем дел од светската популација ќе користи дигитални паричници до 2026 година

Објавено

на

Повеќе од пет милијарди луѓе ќе користат дигитални паричници до 2026 година. Водечки фактор во нивното ширење ќе бидат „супер-апликациите“ кои ќе го поттикнат нивното усвојување меѓу луѓето, особено во земјите во развој, според глобална студија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно