Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Зголемен данокот за изнајмување стан

Објавено

на

Со новиот Закон за данок на личен доход, за оние што изнајмуваат станови и деловен простор, ќе има зголемување на даночната стапка од 10% на 15%, но ќе се зголеми и даночната основица, поради тоа што со новото законско решение ќе се признаваат помали трошоци што закуподавачот ги има за наместен или за нанаместен простор, а кој се одбиваат од износот за кој се пресметува данок.

Сега како трошок за ненаместен стан се признаваа 25%, а за наместен стан 30 отсто од остварените приходи од издавање. Со новата законска регулатива, која за овие даночни обврзници ќе почне да се применува од 2020 година, признатите трошоци за ненаместен простор ќе бидат 10 осто, а за наместен 15%.

Ова значи дека ако годинава некој од изнајмување на наместен стан добива 12.000 денари месечно, даночната основица со признати трошоци ќе му биде 8.400 денари, а данокот ќе биде 840 денари. Но, со новото законско решение данокот ќе биде 1.530 денари.

Инаку, поголемата даночна стапка од 15% за изнајмување на простор ќе важи независно од тоа колкав вкупен приход е остварен. Така, тие 12.000 денари можеби некому се и единствен месечен приход, но тој нема да плати 10% данок, како кога би ги заработил од плата, туку ќе плати 15% данок.

Останато

Тевдовски: „Фич“ ја потврди добрата фискална политика и реформите во јавните финансии

Објавено

на

Извештајот на кредитната агенција „Фич“, со кој го подигна кредитниот рејтинг на земјава после 13 години, е сериозна потврда за исправната фискална политка, а потенцирани се и реформите кои се направени во системот на јавни финансии. Ова го посочи министерот за финансии Драган Тевдовски презентирајчи го извештајот на кредитната агенција. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Запознајте го Славе Стефановиќ: До 15% поевтин живот благодарение на платформата на Cashback

Објавено

на

Како Славе Стефановиќ ја изгради својата мрежа на пријатели во Cashback и добива

дополнителни попусти кај 1800 трговци (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Прогресивниот данок дава ефекти!

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски изрази задоволство од ефектите на прогресивното одданочување. Тој вели дека приходите од персоналецот за 5 месеци забележале пораст од 17,4%. Сите тврдења дека ќе се намали вработеноста, ќе се зголеми даночната евазија, ќе се намалат платите, според него се покажале како неточни. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange