Connect with us

Странски банки

За прв пат од 1979 година, германската централна банка нема да и го исплати профитот на владата

Објавено

на

Германската централна банка во средата објави дека за прв пат од 1979 година нема да и исплаќа профит на владата поради повисоките резервации за ризици за време на корона кризата и повисоките каматни трошоци.

„Кризните мерки на монетарната политика во кризата „забележително“ влијаеја на билансот на состојба”, се вели во соопштението на „Бундесбанк”. Во претходната година, банката и исплати 5,9 милијарди евра профит на Владата. Редовно се плаќаше од воведувањето на еврото во 1999 година, а беше највисоко во 2001 година, кога надмина 11,2 милијарди евра, пренесува „Reuters“.

Во годината додека трае пандемијата на вирусот КОВИД-19, „Бундесбанк” беше принудена да ги зголеми резервите за ризик за 2,4 милијарди евра, на 18,8 милијарди евра.

„Повисокото ниво на одредби за ризик е главната причина зошто Бундесбанк објавува избалансиран годишен резултат за 2020 година и не дистрибуира профит за прв пат од 1979 година“, изјави гувернерот Јенс Вајдман на прес-конференција. „Резервациите дополнително ќе се зголемат тековната година, првенствено затоа што ситуацијата со ризиците веројатно нема да се промени значително“, додаде Вајдман.

Резултатот во 2020 година беше исто така под притисок на повисоките трошоци за камати, поради поволните каматни стапки кои обезбедуваат финансирање на комерцијални кредитори. Приходот од камата на централната банка падна. „Бундесбанк” има и учество во профитот на Европската централна банка (ЕЦБ), но ќе добие нешто повеќе од 1,6 милијарди евра, значително помалку отколку во претходната година, кога и беа исплатени 2,4 милијарди евра.

ЕЦБ го дистрибуира вишокот на централните банки на 19 членки во еврозоната, а „Бундесбанк” има најголемо учество, околу 26 проценти, во согласност со учеството на платениот капитал, пренесува агенцијата „DPA“.

Особено загрижувачки е фактот што во 2020 година, Германија забележа буџетски дефицит од 4,2 проценти од БДП, нешто што долго време и се нема случено на најсилната и најмоќна европска економија.

Домашни банки

Групацијата Штаермеркише Шпаркасе оствари нето добивка од 80 милиони евра во 2020 година

Објавено

на

„Минатата година бараше многу од сите нас. Сите моравме да покажеме истрајност, подготвеност за промена, генијалност и храброст. Главно помагавме во области каде што луѓето беа особено погодени од кризата, и во многу случаи бевме во можност да им понудиме на нашите клиенти приспособени решенија: регионално, во нашите локални експозитури и центри за поддршка, како и преку нашите дигитални платформи. И покрај предизвикувачките услови за работа, Штаермеркише Шпаркасе постигна охрабрувачки стапки на раст. Да се ​​биде во можност да се забележи раст на депозитите, кредитите и на вкупниот биланс на состојба во вакви времиња е голема победа за Штаермеркише Шпаркасе и за сите нејзини вработени. Кај трансакциите со хартии од вредност, дефинираните цели беа дури и надминати. Проектите за спојување со Охридска банка во Северна Македонија и Банкхаус Крентшкер ни отвораат нови можности што сакаме да ги искористиме и ќе ги искористиме. Подготвени сме да го продолжиме патот на раст во 2021 година, па дури и да го надминеме“, вели Герхард Фабиш, главен извршен директор и претседател на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

1200 банкарски службеници ќе работат од дома засекогаш!?

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC” одлучи да префрли повеќе од 1.200 вработени во Велика Британија на постојана работа од дома. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

И Јапонија ќе воведува своја дигитална валута!?

Објавено

на

Јапонската централна банка објави дека започна експерименти за проучување на можноста за издавање сопствена дигитална валута. Со овој потег им се придружува на другите глобални централни банки во истражувањето на опциите во дигиталниот сектор. (more…)

Продолжи со читање
Популарно