Connect with us

Странски банки

За прв пат во историјата, Сантандер банка оствари загуба!?

Објавено

на

Шпанскиот банкарски гигант „Banco Santander“ соопшти дека нејзината нето добивка се намалила за 90% во четвртиот квартал на 277 милиони евра (333,45 милиони американски долари) во споредба со истиот квартал во 2019 година поради трошоците за преструктуирање, главно во Шпанија и поголемите резерви за надминување на влијанието од Ковид-19.

Аналитичарите очекуваа дека „Banco Santander“ ќе оствари просечна нето добивка од 411 милиони евра, иако проценките се движеа од 102 до 616 милиони евра.

Севкупно, „Banco Santander“ објави годишна нето загуба од 8,77 милијарди евра, што е за прв пат во историјата шпанската банка да пријави годишна нето загуба, откако издвои еднократни трошоци од 12,6 милијарди евра во вториот квартал, бидејќи пандемијата ги принуди да ги отпишат претходните аквизиции.

Што се однесува до исплатата на дивидендата за 2020 година, бордот на директори има намера да исплати парична дивиденда од 0,0275 евра по акција, што е максимално дозволено во согласност со лимитите утврдени од Европската централна банка (ЕЦБ) во својата препорака до банките во ЕУ објавена минатиот декември.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно