Connect with us

Останато

ЗА НИВ НЕМА КРИЗА – Словенечкиот БДП скокна за 8,2 проценти во вториот квартал

Објавено

на

Според податоците на Националното биро за статистика на Словенија (Сурс) обемот на бруто домашниот производ на Словенија во вториот квартал од годинава се зголеми за 8,2 проценти на годишна основа.

За високиот пораст во услови на криза кога речиси сите моќни европски и светски економии се пред колапс, придонесе домашната и странската побарувачка. За растот на домашната потрошувачка во тој период најповолно влијаела потрошувачката на домаќинствата, додека девизната размена на услуги.

Во вториот квартал домашната потрошувачка е зголемена за 8 проценти во однос на истиот период од претходната година. За ова најмногу придонесе потрошувачката на домаќинствата, која е зголемена за 10,6 отсто.

Извозот порасна повеќе од увозот – извозот за 8,7 проценти, а увозот за 8,5 проценти. Придонесот на надворешнотрговскиот суфицит во растот на БДП овојпат беше позитивен за 0,6 процентни поени.

Во однос на истиот период од претходната година, додадената вредност е зголемена за 8,7 отсто. Трет квартал по ред, најголем придонес во растот на додадената вредност имаа трговијата, транспортот и угостителството, кои и покрај забавувањето забележаа раст од 20,8 отсто на годишно ниво. Кај информациско-комуникациските дејности растот на годишно ниво е 13,7 отсто, а кај стручните, научните, техничките и другите разновидни деловни дејности 12,4 отсто. Растот на додадената вредност во преработувачките дејности забави петти квартал по ред, но сепак остана позитивен на годишно ниво и изнесува 2,7 отсто.

Во тој период во Словенија биле вработени 1.080.000 лица, што е за околу 36.000 или 3,4 проценти повеќе во однос на истиот квартал од 2021 година. Најголем дел од новите вработувања се во градежништвото, производството и стручните, научни и технички дејности.

Според сезонски приспособените податоци користени за споредби во ЕУ, економскиот раст во вториот квартал изнесувал 8,3% на годишна основа или 0,9% на квартална основа.

Економските движења се во согласност со очекувањата од јунската прогноза, покажуваат најновите податоци на Банката на Словенија. Истовремено, тие посочуваат дека со продолжувањето на руската воена агресија, изгледите се сè понеизвесни, а очекувањата за економски раст во следната година се намалуваат.

Засега, економскиот раст во Словенија останува поповолен од просекот на еврозоната, каде кварталниот раст на БДП, според првите проценки, изнесува 0,7 отсто (0,9 отсто во Словенија), а четири проценти на годишна основа.

Останато

Синдикатот на Халкбанк АД Скопје со општествено одговорна акција за донирање

Објавено

на

Во организација на Синдикатот на Халкбанк АД Скопје, вработените донираа облека, храна и постелнини за социјално ранливи семејства. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економски факултет-Скопје свечено ги промовираше дипломираните студенти за академската 2022/2023 година

Објавено

на

Во Аулата на Економски факултет-Скопје се одржа свечената церемонија на која беа промовирани дипломираните студенти на прв циклус на студии за академската 2022/2023 година.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Реизбран Управниот одбор на КаСис АД

Објавено

на

Надзорниот Одбор на единствениот македонски процесор од областа на картичното работење, електронска трговија и сертифицирано биро за персонализација на картички КаСис АД повторно му ја даде довербата на актуелниот Управен одбор. г-ѓа Филомена Пљаковска – Аспровска, претседател и Главен извршен директор, г-ѓа Лидија Вучидолова – Богоевска, член и извршен директор и г-дин Дамјан Андоновски, член и извршен директор во наредните четири години ќе бидат на чело на компанијата која бележи континуиран раст во земјата и сигурно се пробива на пазарите во регионот.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно