Connect with us

Останато

„Заштити се и заштити ги и другите” во време на Ковид 19

Објавено

на

Најбезбедно е луѓето да останат дома, но ако мора да излагате надвор или да одите во банка, треба да ги следат препораките од медицинските лица- оваа а најчестиот совет за заштита од пандемијата предизвикана од вирусот Ковид-19.

Поради новите мерки за ограничување на движењето, во полошкиот регион долги редици пред банките. Бројката на луѓе кои чекаат ред без социјална дистанца достигнува и до педесет лица.  За да се избегнат турканици и групирање луѓе, Уметничката акција „Заштити се и заштити ги и другите” изработена од група уметници, активисти, апелира граѓаните да ги посетуваат филијалите и експозитурите на банките само кога е неопходно и притоа да внимаваат на времето и ограничувањата за движење.

Групата активисти оттаму посочуваат дека во соработка со банките бараат решенија за да се надминат проблемите од деновиве, кога редици граѓани чекаа исплатата на пензии и социјална помош. Табли со пораките “Носи медицинска маска!“, “Мијте ги рацете!“, “Држете дистанца од 2 метри!“ се поставени пред банките во Тетово се со цел луѓето да да одржуваат лична хигиена, да стават маски и да држаат социјална дистанца.

Акцијата е изработена без никаков директен контакт на членовите на групата, односно е работена етапни и секвенцијално од страна на различни автори.

Останато

ИОРРМ преку видео конференција успешно организираше електронско изборно собрание

Објавено

на

На 16ти октомври 2020 година се одржа изборното собрание на Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ), за првпат во целосно дигитална форма. Во време на неизвесност и отежнати услови заради пандемијата на COVID-19, ИОРРМ одлучи 27-та седница на Собранието на ИОРРМ да се одржи во форма на видео-конференција, пред се поради заштита на здравјето на членовите и вработените на ИОРРМ.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Што направи виртуелниот експерт Славчо од А1 Македонија за 30 дена?

Објавено

на

Виртуелениот експерт Славчо е чет-бот кој разбира и зборува македонски јазик. Со него можете да комуницирате на кирилица или латиница. Комуникацијата со Славчо е целосно бесплатна, a со него можете да разговарате на веб страницата на А1 Македонија или преку апликациите Viber и . (more…)

Продолжи со читање

Останато

Шпанските банки виновни за “хаосот” во Барселона?

Објавено

на

Фото: AS

Хаосот во Барселона повторно продолжува откако играчите ја отфрлија молбата на раководството за намалување на платите, обелоденија медиумите во Каталонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно