Connect with us

Странски банки

Затворена австриската „Комерсиалбанк Матерсбург“, поради лажирање на финансиски резултати

Објавено

на

Австриската банка „Комерсиалбанк Матерсбург“ доби налог веднаш да запре со работа поради лажирање на билансите и проневера.

„Банката мора да се ликвидира”, изјави претседателот на австриската покраина Бургенланд, Петер Доскоцил.

Тој додаде дека поради лажирање на билансот голем број фирми и физички лица на крај ќе изгубат многу пари. Електростопанството на Бургенланд на сметката во „Комерсиалбанк“ имаше околу пет милиони евра.

Директорот на регионланата банка во покраината Бургеланд, Мартин Пухер по првото сослушување поднесе оставка и поднесе пријава против самиот себе.

Засега не може да се процени висината на штетата, а Институцијата за надзор на финансискиот пазар (ФМА) соопшти дека ситуацијата е „драматична“.

ФМА наведе дека влоговите до 100.000 евра по лице се осигурани и дека до таа сума граѓаните не треба да стравуваат за своите пари. ФМА за да спречи навала од граѓаните нареди затворање на девет филијали и централата на „Комерсиалбанк Матерсбург“.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно